Торлашки манджи спасяват от жегата

Торлашки манджи спасяват от жегата | StandartNews.com

Туристи бият път до Белоградчик и Чипровци само заради гозбите

Какво е това косачко кисело? Ястие, което се приготвя само в Торлашко и само през лятото. По името му личи, че е предназначено за косачи. Уморените от коситбата мъже започвали обяда си с него. То не засища, но охлажда в жегите и възбужда апетита, твърди Даниела Иванова, секретар на читалището в село Салаш. Някога са го носели на нивата за мъжете, но ние си го приготвяме и за домашната трапеза в горещите дни. Даниела го вижда като аналог на таратора, но е по-пикантно и леко. Приготвя се от нарязани сварени предварително сухи чушки или печени и обелени зелени, нарязана на ситно краставица, чесън и копър. Всичко това се залива със студена вода и се овкусява със сол, оцет и захар. Трябва да престои поне час - два, за да проникнат съставките една в друга. Поднася се като предястие.

Косачко кисело приготвят от Чипровци през Чупрене, Стакевци до Салаш. Неизменно ястие е от лятната трапеза в тридесетина села от Видинско и Монтанско. Може да бъде заменено само от зелена лютеница. Тя се приготвя от счукани печени зелени домати (в планината доматите зреят чак в средата на август и затова имат блюда със зелени), счукани печени зелени чушки, чесън, а овкусяването е със сол, оцет и захар. След това сервират наложена баница с козе сирене и 3-4 яйца. Тя е специалитетът на Чипровци. Баницата е канапето на ракията, твърдят жените. Който си подлага с 2-3 парчета от баницата, носи на повече пиене.

Супата на торлашката кухня е постна - приготвя се от картофи, лук, чушки и домати. Всичко се сварява и пасира леко с дървената лъжица. Накрая й трошат бучка сирене. Наричат я компировица. През лятото приготвят и супа от цвеклови листа. Те се варят нарязани на дребно с лук и чушка. Прибавят се фиде и домати, накрая сирене и прясно мляко. След супата следва основното ястие. То може да бъде чушки, пълнени с боб, или един от многото видове пържено. Лете пържено се прави с листата на млад праз лук, натрошено сирене и яйца, които се прибавят в тигана с малко олио по същия ред. Зиме това пържено се прави с праз лук. И лете, и зиме мъжете предпочитат пържено, в което има сланина.
През последните години ястията от торлашката кухня се появиха и в менюто на къщите за гости в Белоградчик и Чипровци. Предлагат ги и в ресторантите. Клиентите ни ги поръчват повече като екзотика, отколкото за наяждане, споделят в ресторант "Мислен камък" в Белоградчик.

Торлашката кухня използва малко подправки - зелен джоджен лете за чушките с боб, мащерка, магданоз и най-вече копър. Без него нито косачкото кисело, нито зелената лютеница биха били така вкусни и пикантни. Чесънът също е на почит. Нашата кухня е много лека, може да се каже, че е диетична, обяснява Даниела. Радвам се, че се запазва в селата около границата, а напоследък към нея има голям интерес. Започнаха да я сочат като една от забележителностите на района. Идваш в Чипровци или в Белоградчик например и наред с историческите и природни обекти можеш да опиташ и от местната кухня. Който веднъж я е опитал, идва пак, обяснява жената.

Белият муж е цар на мезетата

Царят на торлашката кухня е белият муж. Той се приготвя от несолено прясно сирене, което се натрошава в тиган и се пържи до стопяване. Към мазнината се прибавят няколко лъжици бяло брашно. Бъркането продължава, докато се получи хомогенна смес. Готова е, когато по краищата на тигана се отдели мазнина. Приготвя се и с козе, и с краве сирене, но е най-вкусно с овче. В Чупрене твърдят, че тази мазнина е чудесен мехлем за рани. Само на няколко км през планината в Чипровци този деликатес не е познат. В селата обаче оттатък границата в Сръбско също е върхът на местната кухня. Там дори си имат фестивал на белия муж, който събира гости от цялата им страна. Белият муж е чудесно мезе за ракия, твърди Даниела Иванова.

И чужденците се облизват от белия муж, видяла тя. Миналата година в Салаш дошли 12 американци по туристически проект, които пожелали да опитат от местната кухня. Ястията ни им направиха голямо впечатление, развълнуваха ги, обяснява жената. Чужденците даже се заканили да се върнат само заради гозбите.

Рецепти от Чупрене

Коприва - цоловарка

Около 3 шепи коприва се измива, нарязва и се слага в тенджера да заври, след което се отцежда. Нарязва се една суха чушка и 1 стрък праз лук. Залива се с гореща вода и се чурка за разкъсване на копривата. Слагат се 3-4 супени лъжици брашно. Като се сгъсти, натрошава се сирене. По желание може да се прибави и едно яйце като застройка.

Стар тиквеник

Сварява се парче тиква. Пасира се с 1-2 супени лъжици мед. Тази смес се поставя на огъня в леко сгорещено олио и се долива с малко вода. С нея се намазват 10-ина печени кори за баница. Пекат се до златисто.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай