Тайната падна. Откриха какво лекува сиренето

Нови изследвания го доказват

Тайната падна. Откриха какво лекува сиренето | StandartNews.com

Консумацията на сирене може да повлияе положително на сърцето, червата, когнитивното здраве, също така защитава от захарен диабет втори тип, съобщава “Дейли Мейл”, позовавайки се на последни изследвания, публикувани в медицинския журнал “Нутриент”, цитирани от „Блиц“.

Когато избираме сирене, то трябва да е с по-високо съдържание на калций, защото води до по-голямо намаляване нивото на лошия холестерол.    

Нови изследвания доказват, че наситените мазнини в сиренето не повишават нивото на холестерола в кръвта.

Доц. д-р Ема Фини от Института по хранителни продукти и здраве към Университетския колеж в Дъблин провела шестседмично изследване, в което взели участие 164 души над 50-годишна възраст, с леко повишено ниво на холестерола. Резултатите в крайна сметка показали, че групата участници в експеримента, които употребявали мазни сирена, действително имали понижение на общия холестерол и на „лошия“ холестерол.

Според д-р Фини причината е в това, че отличителната „матрица“ на сиренето, т.е., неговата молекулярна структура и уникални компоненти, дават на организма повече полза, отколкото вреда.

В структурата на сиренето има нещо специфично. Процесите се случват така, че в кръвотока попадат по-малко наситени мастни киселини, когато те идват от сиренето, в сравнение например с маслото. Смята се, че част от мазнината се свързва с калция, образувайки своеобразен „сапун“, поради което тази мазнина не се всмуква в червата, а се изхвърля от организма при дефекация, пояснява експертът.

Специалистът препоръчва на ден да консумираме около 30 г сирене (колкото кибритена кутийка), тъй като такова количество няма да окаже негативно влияние върху здравето на сърцето и дори може да е полезно.

В крайна сметка повечето експерти и различни медицински специалисти смятат, че на ден е достатъчно да се изяждат не повече от 30-50 г сирене. Ако пък се налага намаляване на мазнините в менюто, се препоръчва сиренето да е с не повече от 30% масленост, а най-добре – не повече от 20%. Желателно е да се ограничава консумацията на мазни сирена при хора с наднормено тегло и хипертония. Както и страдащите от артрит или мигрена.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай