Студент открил лактобацилус булгарикус

Студент открил лактобацилус булгарикус | StandartNews.com

Човек е това, с което се храни, учи Петър Дънов. Храната може да ни излекува или да ни разболее, казват мъдреците от Изтока.

Тайната на здравото тяло и силния дух е вечна мистерия, но ключът вероятно се крие не в новите технологии, а в забравените практики и биоритъм на прадедите ни. Човек се храни най-пълноценно, когато използва продукти от мястото, на което е роден, убедени са диетолозите. Сега магазините са пълни с всякакви деликатеси от цял свят. Родните луканки, суджуци, сирена и баници обаче по нищо не им отстъпват. За съжаление, много от уникалните български рецепти са запазени само в определени краища на страната ни. С други пък успяхме да пробием в Европа, като ги превърнахме в наша запазена марка. Трети ни ги откраднаха комшиите.

За празниците всеки ще иска да сложи най-хубавото на трапезата. Нека изберем българското, да подкрепим родните производители. Да си направим БГ Коледа.

Лактобацилус булгарикус, която се използва за производство на кисело мляко, за първи път е индентифицирана през 1905 г. от българския студент Стамен Григоров в доклад, изнесен в института "Пастьор" в Париж. По това време той следва медицина в Женева. Стамен Григоров изследвал микрофлората на българското кисело мляко и открил, че подквасването се дължи на една пръчковидна и една кълбовидна бактерии. По-късно пръчковидната бактерия е наречена Lactobacillus bulgaricus, а кълбовидната Ч Streptococcus thermophilus.

Корейски и американски изследователи са установили, че лактобацилът издържа в среда с много висока киселинност. Това го прави способен да премине през стомаха и да продължи към червата, където е неговата област на действие. Освен в кисела среда бактерията показва голяма устойчивост на ниски температури, токсини и всевъзможни други вредни въздействия. L. Bulgaricus отделя естествени антибиотици, които потискат растежа на опасните микроорганизми в тялото ни. Освен това той се "конкурира" с тях за място. Лактобацилите образуват покритие върху лигавицата, което не позволява на неприятелските микроорганизми да се заселят върху нея.

Лактобацилите помагат за подсилване на имунитета ни. Освен това наличието им в стомашната лигавица значително подобрява усвояването на хранителните вещества.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай