Стряскащи данни за СПИН

90,8% са инфектирани по сексуален път

Стряскащи данни за СПИН | StandartNews.com

От новорегистрираните в България пациенти с ХИВ инфекция 90,8% са инфектирани по сексуален път, съобщава Министерството на здравеопазването (МЗ) по повод Световния ден за борба срещу СПИН.

От началото на тази година са открити нови 228 ХИВ–серопозитивни лица, а в периода 1986 г. – 24 ноември 2023 г. в България са регистрирани 4 276 лица с ХИВ инфекция.

От новорегистрираните тази година 42,5% са мъже, съобщили за хомосексуален контакт, а 39,6% мъже и 17,9% жени – за хетеросексуален контакт. Делът на инфектираните при инжекционна употреба на наркотици е 9,2 %.

Честотата на новорегистрираните случаи с ХИВ инфекция на 100 000 души население в страните от ЕС през 2021 г. е 3,7, а за България показателят е 3,4, посочват още от МЗ. Географското разпространение показва, че по-голямата част от новоинфектираните с ХИВ са предимно в големите градове, като най-много са в София - 64 лица, а най-малко в областите Габрово, Смолян и Шумен, където са регистрирани по две лица.

От МЗ осигуряват безплатно съвременно изследване и лечение с антиретровирусни лекарства на всички нуждаещи се лица с ХИВ/СПИН, независимо от техния здравноосигурителен статус.

Tази година, в рамките на Националната АНТИСПИН кампания, денят ще премине под мотото „От теб се иска да избегнеш риска!“. Целта на кампанията е да информира обществото за възможностите за овладяване на ХИВ инфекцията и да мотивира все повече хора да проследяват своя ХИВ статус.

В страната функционират 12 кабинета за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ, които са към регионалните здравни инспекции. В тези кабинети се извършват предтестови и следтестови консултации и изследвания. Списък на кабинетите за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН е публикуван на сайта на МЗ.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай