Стара Загора с нови линейки от кулинарeн фестивал

Стара Загора с нови линейки от кулинарeн фестивал | StandartNews.com

В кампанията "Мислиш си, че познаваш вкуса на България?"

Благотворителен търг на детски рисунки помага на Спешната помощ в града

Сувенири и рисунки на ученици и хлапета от забавачките ще бъдат съпътстващата инициатива на международния кулинарен фестивал в Стара Загора на 12 май. Творбите ще бъдат изложени на благотворителен базар. Средствата от тях и входните такси ще бъдат дарени за закупуване на медицинско оборудване за колите на Спешна помощ в града на липите.

Кулинарният фестивал в мол Galleria Стара Загора е първата спирка от международната пътуваща кухня на кампанията "България посреща вкусовете на света". Тя тръгва от Стара Загора и ще обиколи още 6 града - София, Пловдив, Бургас, Варна, Русе и Велико Търново. Инициативата е на Министерство на туризма, GTC България, Кулинарна Академия HRC и International WomenТs Club. "Стандарт" е основен медиен партньор.

Всеки от градовете домакини си е избрал благотворителна кауза, за която ще дари събраните от кампанията средства. В кулинарните фестивали по места ще участват най-добрите любители готвачи, които от 1 март се състезават с оригиналните рецепти на сайта www.iknowBulgaria.bg и едноименната Фейсбук страница, като вече има над половин милион публика. Оценка на гозбите ще дават Асоциацията на професионалните готвачи и Кулинарна Академия HRC.

Близо 20 държави са заявили участие. По време на градските кулинарни фестивали всяка от тях ще представи на българите своята култура, обичаи и свързаната с тях традиционна храна.

Пълнени кошнички с коприва
Мила Нешева-Христова, Плевен

Продукти
1/2 пакет кори за баница
няколко шепи коприва
1 малка глава лук
1-2 скилидки чесън
2-3 бр. яйца
150 г сирене
няколко бр. сушени домати
30 г масло
Рецепта

Бланшираме за няколко минути копривата във вряща подсолена вода и я отцеждаме.
Във формички за мъфини или тарталети слагаме няколко изрязани квадрата от корите, като ги намазваме с разтопено масло.
Запичаме ги до зачервяване. Задушаваме лука и чесъна, прибавяме копривата, а след това яйцата, сиренето и сушените домати, като леко разбъркваме.
Може да се добавят и зелени подправки по избор. Напълваме кошничките със сместа и поднасяме.

Зелева супа със свинско и люти чушки
Добринка Петкова, Мездра

Продукти
500 г свинско месо
400 г кисело зеле
1глава лук
300 мл зелева чорба
1 шепа ориз
1 с.л брашно
2 бр. дафинов лист
1-2 сухи люти чушки
1 щипка черен пипер
1 ч.л. червен пипер
1 яйце
1 с.л заквасена сметана

Рецепта
В 1 с.л олио се запържва месото, нарязано на дребни кубчета. След това добавяте лука и зелето, нарязано на тънки ивици. Препържвате добре, поръсвате с брашното, червения пипер и подправките. Налейте зелевата чорба и вода (не съм мерила количеството, може би около 2.5 л, преценете сами колко гъста искате да е супата). Оставете супата да ври, докато омекнат зелето и месото. След това прибавете ориза и след като стане готов, направете застройката. Разбийте яйцето със сметаната. Налейте от горещия бульон, разбъркайте добре и върнете обратно в тенджерата. Натрошете сухото чушле и свалете от котлона.

Кюфтенца с арпаджик и доматен сос
Русиана Михайлова, Стара Загора

Продукти
1 кг арпаджик
500 г овкусена кайма
1 брой морков
3-4 броя белени домати
2-3 с.л. доматено пюре
2-3 стръка пресен магданоз
50 мл бяло вино
1-2 зърна бахар
1-2 броя дафинов лист
сол, черен пипер на вкус
олио за запръжка
1 ч.л. червен пипер
5 г захар (1 щипка)

Рецепта
От каймата се оформят кюфтенца, които се запържват леко в малко олио. След това се отцеждат и оставят настрана. В същата мазнина запържваме цели предварително изчистените арпаджичета. Разбъркваме. След като се позапържат, към тях добавяме червен пипер, бахар, дафинов лист, сол и черен пипер на вкус. Настъргваме моркова, доматите нарязваме на ситно и заедно с доматеното пюре добавяме към лука. Подправяме с щипка захар, за да не киселее от домата. Разбъркваме добре. Оставяме да се задуши на тих огън, като преди това наливаме виното и малко вода. След това зеленчуковата смес се прехвърля в йенски съд, а кюфтенцата се нареждат отгоре. Разбърква се и се запича на 200 градуса за 20-30 минути. След готовност се поръсва със скълцан пресен магданоз. Да ви е сладко!

Сладкиш "Агнеса"
Севдалина Нейкова, Попово

Продукти
180 г краве масло
180 г пудра захар
80 г смлени орехи

3 с.л. прясно мляко
1 бр. бакпулвер
4 белтъка
180 г брашно
1 с.л. ванилов екстракт
4 жълтъка
200 г пудра захар
Рецепта
Блат - маслото се разбива със захарта до побеляване. Прибавят се по малко прясното мляко и брашното с бакпулвера. Накрая се прибавят смлените орехи, ванилията и белтъците, разбити на сняг. Всичко се разбърква добре и се изсипва в намазана с масло и посипана с брашно тавичка. Пече се в умерена фурна.
Глазура - жълтъците се разбиват на водна баня с пудрата захар до побеляване. Прибавя се лимоновият сок.
След като се опече, сладкишът се оставя да поизстине и се залива с глазурата. Оставя се да престои 24 часа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай