Ролята на водата за здравето на детските зъбки

Ролята на водата за здравето на детските зъбки | StandartNews.com

 

- Д-р Михайлова, как точно водата помага за здравето на детските зъбки?

- Приемът на вода поддържа устата чиста – измива от зъбите захарите и киселините вследствие на приема на сладки, кашави храни и подсладени напитки. Тя отмива оцветяванията от соковете по емайла и премахва сухотата в устата, като стимулира слюнката, която се бори с бактериите. Водата няма калории, а подсладените напитки и соковете съдържат определено количество захар и калории, които стимулират микроорганизмите да се развиват и да влошават здравето на зъбите. Пиенето на вода помага за поддържането на естествената хигиена и е винаги полезно за здравето.

- Как можем да насърчим децата да предпочитат водата пред сладките напитки?

- И в това отношение родителите трябва да бъдат добър пример за децата си, затова пийте вода по време на основните хранения, не купувайте газирани напитки и сокчета. Изберете водата като основна напитка, докато сте навън – в парка, на площадката. Трябва да я направите единствена възможност и тогава тя ще се превърне в здравословен навик на децата. Добавете парченца плод във водата. Децата се забавляват да пият този микс. Те са склонни да губят повече течности, защото обменните процеси в телата им протичат на бърза скорост. Растящият детски организъм се нуждае от повече вода за поддържането им. Редовно пийте и предлагайте вода и детето ще прояви интерес към нея.

- Как да разпознаем коя вода е подходяща за най-малките?

- Най-добре е тя да бъде натурална и чиста, с ниска минерализация и мек вкус. Такива качества притежава изворната вода. Тя има ниско съдържание на флуорид, ниско съдържание на натрий, постоянно и леко алкално pH 7,7. Изворната вода се добива от определени и защитени подземни източници и не се обработва при бутилирането. Подходяща е за всекидневна употреба и е подходяща за консумация от бременни, бебета и малки деца. Българската педиатрична асоциация например препоръчва DEVIN Изворна за бебета и деца до 7 години.

- Какво трябва да знаем за флуорната профилактика?

- Флуорната профилактика бива два вида: ендогенна и екзогенна. При ендогенната флуорът постъпва в организма чрез кръвта и се насочва към костите и зъбите. Тя започва да се провежда още пренатално и влияе на минерализацията на зъбното изграждане. Формите са няколко – флуорни таблетки, флуорни капки, минерална вода, флуорирано мляко, флуорирана сол. В изготвянето на една програма за ендогенна профилактика трябва да се включат всички източници на флуор, като правилно се интерпретират количествата му в тях. Програмата се изготвя от лекаря по дентална медицина, тя е строго индивидуална и се базира на данни за мястото и начин на живот на детето. Екзогенната флуорна профилактика е метод, подходящ за всяка възраст. Флуорът се доставя директно върху емайловата повърхност и зависи от концентрацията на флуорни йони в слюнката. Тя бива два вида: професионална – апликации на разтвори, гелове, лакове, пяна, и  индивидуална – пасти за зъби, разтвори за плакнене, дъвки, конци, таблетки за дъвчене. Формите за домашно приложение се използват за продължителен период от време и имат ниско съдържание на флуор. Формите, които се използват в стоматологичния кабинет, се прилагат от лекаря еднократно за около 6 месеца и съдържат по-висока концентрация на флуор. Важно условие е пастата за зъби и разтворите за плакнене да не се гълтат. Затова се препоръчва контрол на миенето на зъбите. В днешно време има две основни мнения относно флуорната профилактика. Първото е положително и е свързано с изключително високата степен на предпазване от кариес при деца. Другото е отрицателно – лесно може да се предозира флуорът и да предизвика флуороза – нарушена минерализация на емайла, съчетана с различна степен на оцветяване – бели до кафяви петна. Флуорната профилактика не е задължителна и изборът дали ще се провежда е решение на родителите.

- А кои са най-важните стъпки за правилната грижа за детските зъби?

- Правилната грижа за детските зъбки е свързана с правилното хранене и правилната орална хигиена. Детето се нуждае от полезни храни богати на минерали (калций и магнезий), витамини, полезни мазнини и въглехидрати. Примери за такива храни са млякото и млечните продукти, морковите, целината и ябълките. Храните, съдържащи захари, са изключително неподходящи за детското орално здраве – зърнени закуски, тестени изделия лепкави храни (близалки, бонбони), сокове и газирани напитки. Трябва да се създадат полезни хранителни навици още в ранна детска възраст.

Правилната орална хигиена трябва да се въведе възможно най-рано с появата на първото временно зъбче. Трябва да се даде добър пример още в самото начало. Това е времето за въвеждане на ритуалите. Правилната хигиена включва здрави и бели зъби без хранителни остатъци и без плака, розови венци и приятен дъх. За това са необходими четка и паста за зъби – подходящи за възрастта на детето – със или без флуорид. Родителите имат основна роля във възпитанието на правилни орално-хигиенни навици на децата си. За да се стимулира позитивен навик, миенето на зъби трябва да се превърне в игра и забавление.

- Как можем да помогнем на децата да поддържат хигиена на зъбите в училище или детската градина?

- В училище трябва да се избягват вредните храни и напитки. За здравето на устната кухина е важен освен видът на храните, които приема детето, също и колко често се храни. Важно е да се намали неконтролируемият прием на въглехидрати – сладкиши, близалки, газирани напитки и сокове в междинните хранения. По-добре е да се заменят с ябълка или друг плод. След приключване на храненето задължително трябва да се изпие една чаша вода, за да се отстранят хранителните остатъци от зъбните повърхности. Възможно е и храненето да завърши с дъвка за около 10 мин., с което се стимулира слюноотделянето и почистващата способност на слюнката.

- Кои са най-честите грешки, които родителите правят при грижа за зъбките на децата?

- Никой родител не иска детето му да страда, така че целенасочени грешки няма. Има подценяване на проблема и неглижиране на нуждата от профилактика и лечение, затова първият преглед трябва да се проведе с пробива още на първите зъбки. Така родителите ще могат да получат изчерпателна информация за правилна грижа за зъбките, която да прилагат в домашни условия, и ако случайно има проблем, той ще се установи на много по-ранен етап и лечението ще бъде по-леко.

- Кога трябва да започнем да посещаваме стоматолога с децата?

- Задължително е първото посещение да се осъществи в ранна детска възраст около първата годинка на детето като превенция срещу страха и негативното отношение спрямо денталното лечение. Самото посещение е с опознавателен характер. Денталният лекар представя обстановката на разбираем за детето език, въвежда го в различни игрови ситуации, използва различни пособия и средства за представяне на етапите на денталното лечение. Правете профилактични посещения на всеки три месеца, за да може постепенно да се изгради доверие и приятелство между детето-пациент и денталния лекар. При тези посещения може да се констатират грешки в хранителния режим на детето или някои негови вредни навици, както и грешки в провеждането на оралната хигиена. Колкото по-рано се открият лезиите по зъбните повърхности, толкова по-добре: неоперативното превантивно лечение може да предотврати тяхното развитие и да доведе до обратно развитие на кариозния процес.

- Какви са най-ефективните методи за убеждаване на децата да се хранят здравословно и как да избягват храни и напитки, които вредят на зъбите?

- Да накараш децата да заменят доброволно пицата, пържените картофи, вафлите и шоколадовите бисквити със зеленчуци и плодове е голямо предизвикателство. Ако искате децата ви да приемат здравословна храна, която не вреди на зъбите, дайте положителен пример. Заобиколете децата си с такава храна вкъщи, приготвяйте за училище. Дайте им право на избор между няколко варианта, когато отворят хладилника. Направете така, че храната да е вкусна, добре приготвена, с различни аромати и така детето ще я консумира с удоволствие. Създайте правилен хранителен режим. Ако сте прекалено настоятелни и ги карате насила да ядат това, което вие сте решили, може да срещнете големи затруднения.

 

Д-р Ирина Михайлова е лекар, специалист по детска дентална медицина в клиники „ЕО Дент“. Започва обучението си по стоматология във Франция. През 2005 г. завършва Факултета по дентална медицина на Медицинския университет – София. От тогава работи в „ЕО Дент“, призната за най-добрата дентална клиника за 2020 г. През 2022 год. придобива специалност „Детска дентална медицина“ към МУ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна. Преминала е множество теоретични и практически курсове за следдипломна квалификация в България, Белгия, Австрия, Сърбия и др. Участва в национални и международни научни форуми. Професионалните ѝ интереси са насочени към работата с деца. Прилага иновативни методи и подходи за превенция и лечение на кариес в ранното детство. В кауза за нея се превръща участието ѝ в проекта на „ЕО Дент“ ,,Лечение на деца със специфични потребности". Активно се включва в проекта за силанизиране на детските постоянни зъби и участва в мотивационни програми за профилактика на деца и бременни.

 

 

  • Профилактиката трябва да включва всички източници на флуор, казв д-р Ирина Михайлова, дентален лекар

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай