Развръзката. Какво ново по случая "Даная"

Управителят на НЗОК се произнесе

Развръзката. Какво ново по случая "Даная" | StandartNews.com

Заради случая Даная Здравната каса въвежда нов ред за пътя на верификация на скъпоструващото лекарство NovoSeven. Темата бе обсъдена в парламентарната здравна комисия като на изслушването присъства и майката на Даная - 15-годишното момиче, което почина в "Пирогов" миналата година.

 

 

Неясноти в алгоритъма за верификация на лекарствата налагат въвеждането на новата амбулаторна процедура. Болница без договор с касата, която при нужда получава лекарството от друго лечебно заведение, според досега действащата нормативна уредба, след края на лечението на пациента няма ангажимент да деактивира медикамента и така в европейската верификационна система той е "свободен за ползване" - и на теория е възможно да бъде изнесен зад граница.

"Със сигурност е било възможно да има пропуски при контрола на лекарствата, затова бяха направени измененията в амбулаторната процедура", каза Момчил Мавров - подуправител на НЗОК.

Промените, чрез които се гарантира отчетност и проследимост на лекарството, се правят заради случая "Даная". Пред Здравната комисия майка ѝ Ани Стоянова, разказа отново за същестувавщите според нея пропуски в лечението на детето ѝ и поиска процедурите в болницата да се променят.

 

 

"След операцията аз по български реших, че трябва да дам някакви пари. Никой не ме е молил, никой не ми е казал "Трябва да платиш", мое решение. Извадих едни пари и му ги подадох. Знаете ли как разбрах, че детето ми е мъртво? Той извади парите от джоба си, беше ги сложил в ластиче и ги хвърли и каза съжалявам. Така разбрах, че я няма. В разговор с проф. Габровски, Димитров и други ваши колеги в "Пирогов", питайки сега, днес, ако дойде абсолютно същия случай като Даная, ще постъпите ли по същия начин - отговорът беше "да". За мен това крие риск", посочи Ани Стоянова.

"Всички протекли дотука проверки са завършили с констатация, които нямат препоръки и не са установили нарушение, с изключение на транспорта на медикамента", каза Николай Габровски - гл. координатор на Експертния съвет по неврохирургия.

По казуса "Даная" прокуратурата е образувала и досъдебно производство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай