Проф. Габровски проговори за новия ковид, къде е опасността

Има повишаване на позитивните тестове

Проф. Габровски проговори за новия ковид, къде е опасността | StandartNews.com

Източник: Нова телевизия

Ситуацията с Ковид-19 у нас не трябва да буди сериозни притеснения.

"Увеличение на приетите в болница с ковид няма. Има повишаване на позитивните тестове. Може да се каже, че сега заболяването е по-разпространено. Но това, което е добре като новина - последните щамове на ковид протичат много по-леко, с по-малко оплаквания, много по-малко хора изискват болнично лечение." Това обясни пред Нова телевизия заместник-директорът на "Пирогов" проф. Николай Габровски.

"Не мисля, че  в момента има нещо особено притеснително в ситуацията", подчерта той.

Габровски каза, дали на всеки постъпил в болница се прави тест за ковид. "Има осигурени тестове, те се правят на симптиматично болни. В края на краищата, винаги, когато човек влиза в болница, рискува да бъде заразен от някаква инфекция или вирусни заболявания, които протичат леко. С Ковид-19 ситуацията е същата", каза той.

По думите му най-големият проблем след ковид епидемията е антибиотичната резистентност, причинена от прекомерната употреба на тези препарати.

"За съжаление едно от големите последици е антибиотичната резистентност. Поради ексесивното използване на антибиотици, често бе нужда, много щамове станаха резистентни и ние имаме много по-малко средства за контрол. След Ковид-19 антибиотичната резистентност се изостри, но ние сме взели мерки. Хората трябва да знаят, че антибиотик трябва да се предписва от лекар. Другото е, колегите да предписват антиботици, само когато е необходимо", каза зам.-шефът на Пирогов.

Всички помним колко 11 септември промени нашия живот. Страхът, начина, по който се промениха пътуванията, проверките. Изказвам съболезнования на всички загинали. Ще има вълна на разпространение, която ще засегне всички нас. Така проф. Габровски коментира конфликта в Израел.

"При военни действия и терористични атаки, едва ли има система, която може да поеме всичките болни, но е много важно да се направи добра организация, за да може да се спасят повече животи", каза той, коментирайки възможността на болниците в Израел да се погрижа за здравето на всички пострадали при нападението на Хамас.

Той подсказа за готовността на българската здравна система да се справи с подобна ситуация у нас.

"Мисля, че системата като цяло е готова. Периодично имаме в по-малък мащаб инциденти, предимно свързани с ПТП, които винаги са свързани с предизвикателства. Но има болници, които са доста добре окомплектовани със специалисти.  В подобни случаи е необходимо да има различни специалисти – ортопеди, хирурзи, травматолози, неврохирурзи.  Да има такива болници, които са готови да посрещнат, да не дава господ, такива инциденти. Както беше с Ковид-19. В началото бе шок, но в крайна сметка системата се справи добре", каза проф. Габровски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай