Проф. Донка Байкова разкри природния антибиотик срещу грип

Една лъжица сутрин и сме здрави

Проф. Донка Байкова разкри природния антибиотик срещу грип | StandartNews.com

Една супена лъжица настърган джинджифил на ден успешно ни предпазва от сезонния грип. Това разказа проф. д-р Донка Байкова, която е специалист по хранене и ръководител на катедра „Превантивна медицина“ във Факултета по обществено здраве в Медицински университет-София.

За да се подготвим за среща с вирусите, е добре да приемаме от ароматния корен рано сутрин. Той може да ни предпази, защото в него се съдържа веществото алицин, което действа като природен антибиотик. Пикантният и леко лютив вкус идва именно от това вещество. Джинджифилът има още антибактериални и антивирусни свойства. Подправката може да се приема под формата на чай или леко задушена. В нея има и много сяра, която всъщност е активизатор за производството на глутатион – най-мощния антиоксидант в черния дроб, предаде „Ретро”.

В джинджифила има богато съдържание на фибри – растителни влакнини, които намаляват гликемичния индекс на храната. Това означава, че коренът с причудливи форми помага за регулиране на кръвната захар и инсулина. Той е съкровищница на всякакви витамини и минерали, при това водноразтворими. Богат е на витамин С, който е имуностимулатор, а в лютивата на вкус подправка има още калций и магнезий. Те активизират производството на имунните тела, чрез които, когато сме поразени от вирус, организмът се опитва сам да се справи със заболяването.

Освен всичко друго джинджифилът има и антиканцерогенен ефект. За подсилване на имунитета може да приемате ехинацея, съветва още специалистът. Друг мощен имуностимулатор през зимата е чесънът. Ако приемате една скилитка от него всеки ден в продължение на 3 месеца, ще активизирате имунната си система. Чесънът намалява риска от вирусни заболявания с около 30%, казва проф. Донка Байкова. В източната медицина чесънът и джинджифилът се приемат заедно. Те се използват като подправки към много ястия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай