Постна храна. За какво да внимаваме?

Вижте най-честите грешки

Постна храна. За какво да внимаваме? | StandartNews.com

Mного хора смятат, че ще се хранят по-здравословно само защото се отказват от животински храни. Но дали това е мит или погрешно схващане? Истината е, че дори по време на периода на гладуване, хората допускат други „постни“ грешки, пише Блиц.

Ето най-често срещаните:

Готвене изключително с вредни растителни масла и повишена употреба на маргарин, които са още по-вредни. Използват се мазнини, които не са близки до човешките, и все още не са "традиционна постна храна".

Хранене с индустриални продукти – защото чипсовете, някои кексчета с маргарин са постни храни. Както и така наречените „плодови” и газирани сокове. Както и бутер тесто и пържени картофи.

Соята също е постна храна, но много хора все още не знаят, че всъщност не е толкова здравословна. Тази храна с високо съдържание на протеини идва за първи път в Америка около 1930 г. и се превръща в предполагаема „здравословна храна“ поради евтиното си производство.

Много хора днес я смятат за опасна храна. Традиционната употреба на соя в азиатските страни се свързва предимно с малки количества ферментирали соеви продукти (тофу, соев сос).

Консервираните сардини са често срещан избор и се консервират в рафинирани растителни масла, най-често слънчогледово и соево. Както вече разбрахме, растителните рафинирани масла не могат да бъдат безопасни. Особено, когато хората, които постят, вече ги консумират прекомерно.

Слабо приготвяне на прясна риба, защото изборът обикновено пада върху пържен хек или пържен меджид. Отново рафинирани растителни масла.

Като заместители на млечните продукти се използват кремове на растителна основа, сирена на растителна основа или бита сметана. Отново храни, пълни с опасни частично хидрогенирани растителни масла.

Рафинираните въглехидрати са значителен източник на калории, защото най-лесно е да си купиш хляб и да го намажеш със зеленчуков пастет, да отидеш в пекарна за постна пица, да намажеш бял или шарен хляб с маргарин.

Прекомерният прием на захар прави много хора щастливи, защото захарта е 100% постна храна. По-често срещате тези, които постят на захар, отколкото тези, които постят на вода.

Как да се измъкнем от клопките на гладуването?

Повечето хора не могат да си позволят качествени растителни масла, както и натурални, растителни мазнини, поради финансовата разлика между тях и вредните масла и маргарин – а това е сериозен проблем.

Въпреки това, ако сте загрижени както за гладуването, така и за здравето, това е нещо, за което трябва да помислите навреме. Подготовката както финансова, така и организационна ще направи разликата между здравословното и нездравословното гладуване.

Маслата, които трябва да използваме по време на гладуване (и иначе се препоръчват), са зехтин, нерафинирано палмово масло, кокосово масло, какаово масло -  в салати (в не за готвене) и сусамово масло, масло от тиквени семки и масло от шафран, фъстъци.

Изхвърлете индустриалните закуски и ги заменете с печени фъстъци, орехи, бадеми, плодови и зеленчукови чипсове, тиквени и слънчогледови семки, пуканки (не от плик, а домашни).

Елиминирайте соята (с изключение на ферментиралата и органичната) и продуктите, които я съдържат. Добре е понякога да ядете сирене тофу и понякога тамари/соев сос. Избягвайте всичко останало, особено соевия протеин.

Рибната консерва, ако е на пара, е добре. Съхранявана във вода или зехтин също е добре. Разбира се, това са и по-скъпи варианти. Отцедете добре сардините от рафинираното масло.

Приоритет все още трябва да бъде използването на прясна риба. Пригответе колкото е възможно повече прясна риба, а ако обичате лаврак, пригответе го на фурна, запържете го в зехтин или го задушете с добавка на зеленчукови сосове.

Забравете сладкишите. Не използвайте само бяло брашно или дори твърде много пълнозърнесто брашно и овесени ядки. Гответе пълнозърнести храни и ги пригответе правилно, използвайте повече картофи и тиква и кореноплодни вместо тесто, паста и брашно.

Използвайте максимално пресни зеленчуци. Постната диета вече носи прекомерно количество захар и нишесте. Заменете предимно богатото на нишесте меню със салати, карфиол, броколи, зеле, чушки, тиквички, сини домати.

Не вярвайте на погрешното схващане, че здравословната храна се купува в магазините за здравословни храни. Има добри и лоши продукти.

Пригответе ястия с домашно кокосово мляко (или други домашни млека на растителна основа, направени по същия метод). Днес можете да закупите и висококачествено мляко, но избирайте внимателно и четете състава.

Поради прекомерния прием на нишесте по време на гладуване, сладкото трябва да се избягва напълно. Изберете плодове, може би сушени.

Това е подходящият момент да въведете стевия в живота си и да започнете да правите студени чайове с нея, вместо да пиете сокове. Заложете на домашен компот без добавена захар и ядки.

Допълнителни съвети в края:

Растителните храни също съдържат протеини. Човек, който използва кореноплодни зеленчуци, зърнени храни и ядки, ще може да получи достатъчно протеин. Така че нямате нужда от соя за адекватен прием на протеини.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай