Необичаният симптом на диабета

Това е хронично заболяване, при което е повишено нивото на глюкоза в кръвта

Необичаният симптом на диабета | StandartNews.com

Диабетът е хронично заболяване, при което е повишено нивото на глюкозата в кръвта.

Глюкозата е необходима за производство на енергия, което става във всяка клетка на тялото. Глюкозата от кръвта може да влезе в клетките само в присъствие на достатъчно количество инсулин, пише Блиц.

Инсулинът е хормон, който се произвежда в т. нар. бета-клетки на задстомашната жлеза (панкреаса). Той има свойството да намалява повишената след прием на храна кръвна захар, като ѝ помага да влезе в клетката.

Инсулинът е ключът, който отключва вратата на клетката, за да може глюкозата да влезе в нея и да се произведе енергия. Така е при хората, които нямат диабет.

При диабетиците има пълна или частична липса на производство на инсулин от панкреаса, както и нарушено действие на произвеждания инсулин.

Захарният диабет има множество разновидности, но най-разпространените форми са 3:

Захарен диабет тип 1: дължи се на неспособността на тялото да произвежда инсулин.

Захарен диабет тип 2: дължи се на неспособността на клетките да реагират на инсулин, понякога в съчетание с понижено производство на хормона.

Гестационен диабет: проявяващ се по време на бременност.

Ендокринологът д-р Олга Юриева описа един необичаен симптом, които може да показва наличието на диабет.

"Плодовият дъх може да означава високо ниво на кетони, което изисква спешно внимание от медицински специалист", казва ендокринологът.

Лекарят отбеляза, че тези киселини, известни като кетони, се появяват, когато тялото разгражда мазнините за гориво. Ако тялото няма достатъчно инсулин, за да разгради захарта в кръвта, клетките нямат енергия.

За да компенсира, черният дроб разгражда мазнините в гориво, а страничният продукт са кетоните. Тази реакция може да възникне, ако имате захарна болест от тип 1 или тип 2.

Необичаен симптом на диабет

„Можете да имате много суха уста и да изпитвате голяма жажда едновременно“, добавя д-р Юриева.

„Може да откриете, че трябва да уринирате по-често от обикновено - това може също да е признак на висока кръвна захар", допълва експертът. Възможни са и промени в настроението.

„Ако се чувствате раздразнителни, агресивни или объркани по неизвестна причина, това може да е признак на проблеми с кръвната захар“, казва д-р Юриева.

Някои хора също могат да имат проблеми с координацията или трудности при вземането на решения. Други е възможно да изпитат лека еуфория, която може да ги накара да се почувстват като пияни.

„Алтернативно, ако кръвната ви захар е висока, може да се почувствате нервни или уморени. Промените в нивата на кръвната захар могат да повлияят на настроението ви, което обикновено изчезва, когато нивата се нормализират.

"Всеки, който изпитва необясними промени в настроението или се оплаква от плодов дъх, трябва да си уговори среща със своя лекар", съветва експертът.

Диабетиците тип 2 са два пъти по-склонни да страдат от депресия в сравнение с хората без това заболяване. Не е ясно обаче дали депресията причинява коментираното заболяване или обратното.

"Учените са установили, че по-високото телесно тегло частично, но не изцяло, обяснява ефекта на депресията върху коментираното заболяване. Установено е също, че седем генетични варианта допринасят за развитието на захарна болест и депресия.

Общите гени играят роля в производството на инсулин, нивата на възпаление в мозъка, панкреаса и мастната тъкан", казва още ендокринологът, позовавайки се на резултатите от проучване.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Христо
преди 4 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може----- https://da.gd/xlbio

Откажи