Не съди за болестта само по симптомите й

За диагностицирането и проследването историята на заболяването водещо остава изследването

Не съди за болестта само по симптомите й | StandartNews.com

* За диагностицирането и проследването историята на заболяването водещо остава изследването
 

Д-р Пе­тър Къ­тев

Читателите на вестник "Стандарт" и агенцията ни standartnews.com вече могат да задават своите въпроси на нашия дългогодишен автор д-р Петър Кътев. 
На адрес [email protected] той получава вашите питания, след което отговорите на най-интересните от тях ще бъдат публикувани в традиционната ни рубрика "Ало, докторе!".

„Урокът винаги ще се повтаря, докато не разбереш, че причината е в теб, а не в другите“! Така казва Шанън Л. Алдер, писателка и лайф коуч – популярна и бързо набираща сила професия. Преведена чисто на български – „треньор за живота“ или по-точно човек, който помага на другите да преодолеят страховете си, развият качествата си и да бъдат по-успешни във всеки аспект. Все детайли, които всеки един от нас би искал да овладее до съвършенство. 

В живота обаче едва ли има човек, който да няма своите страхове, дори и да се е научил да ги контролира и някак да не им се поддава. Страхът присъства в много форми и най-често е свързан със семейство, близки приятели и най-вече здраве. Него пожелаваме на себе си, и тези които обичаме. Но здравето е „величина“, която не е подвластна на пожеланията. И те колкото и да са искрени, не са дотатъчни, за да го притежаваме. Всичко зависи от поведението и мисленето на отделния човек. 

Ето защо безспорно, заключението, до което е стигнала Шанън Алдер  някак абсолютно се явява в подкрепа на всичко изписано и изговорено по темата за здравето, за чието отсъствие търсим вината извън себе си. 

Колкото и неприятно да е, трябва да признаем, че в действителност всяко събитие в живота се повтаря толкова пъти, колкото е необходимо. И начинът да се прекъсне порочният кръг е намирането на силата да промениш нагласите си, а оттам и действията си към добро. То наистина е разтегливо понятие в днешни дни и за всеки означава различно, но в крайна сметка изначалният му смисъл никога не се е променял, а и няма да се промени. 

Колкото и егоистично да прозвучи, човек на първо място следва да се научи да бъде добър към себе си и разбира се околните. Както и да проумее, че както третира околните, така ще бъде третиран и той. Също така – да не поучава без причина и по-малко да се изявява като съдник, защото никога не знае кога животът ще направи така, че ролите да се обърнат и той да попадне в позицията на упрекван и поучаван. 

По принцип винаги е било много лесно да се дава акъл, но е много странно, когато това което приказваш самият ти никога не си прилагал на практика. Просто говориш някакви неща, защото това е общоприето и някак ще ти изградят образ, по който другите да се захласват и завиждат. Образ, зад който ползваш за успокоение пред себе си, както и да скриеш собствената си невъзможност да пребориш страховете си. 

Но няма как да не се спомене, че създаването на лъжлива представа е нож с две остриета и изключително опасна игра. И това е така, защото с излизането на истината наяве, примерът който се дава на околните никак не е добър. По този начин просто се дава такъв за това колко е лесно да пренебрегваш истински важното в живота. А когато това е в аспекта на здравето, е много лошо. Факт виден от статистики, проучвания и т.н.

Разбира се на много от тях не се обръща никакво внимание. Даже за някои те са начин, по който да се повлияе негативно върху психиката и да бъдеш сплашен. Разбира се погрешно тълкувание, защото те по-скоро биха могли да се разглеждат като една голяма удивителна, която има за цел да ни накара да се замислим за здравето си. И не на последно място да сме наясно, че то е лесно уязвимо, заради безброй многото причинители на различни заболявания. 

Сред тях безспорно попадат и гъбичните патогени. Те разболяват милиони хора в световен мащаб всяка година, а лечението им продължава да бъде предизвикателство както за страдащия, така и за лекаря. Причина за това в голяма степен е еволюцията, претърпяна от тези същества, стиганала до там, че те вече са способни да разменят генетична информация помежду си. Нещо, което не можем да кажем, че представлява точно мутация, но е процес, който ги прави далеч по-устойчиви на лечение. 

По принцип същото, когато става въпрос за микози никога не е било краткосрочно. И това е може би една от причините не малко хора да не намерят нужното търпение за завършване на лечебния процес. За него пък можем да кажем, че е като приказката: „път време няма“. И практиката с времето го е доказала. Ето защо едно лечение завършва, тогава когато човекът оздравее, а не при изчезването на симптомите. 

Това е много важен момент, който е хубаво да промумеем. Ще се отнася до симптоматиката, то тя наистина е тази, която дава индикации за наличие на здраволсовен проблем. Но в никакъв случай не може да се разглежда едностранно, защото много пъти се явява подвеждаща. Защо? На първо място тя би могла да се отнася до много диагнози, тъй като често се припокрива с клиниката на различните такива. Второ – не винаги се показва „навреме“. В немалко случаи клиниката при заболяванията се изявява на доста по-късен етап от появата на същите. Съществуват редица случаи, доказващи това твърдение. И не на последно място отшумяването на симптомите, както се казва от само себе си създава опасната илюзия, че човек няма за какво да се притеснява или по-точно, че не съществува здравослвен проблем. 

От всички изброени може би последното е най-опасно, защото тогава човека напълно изолира възможността за болестта. Започва да отдава всичко на временни неразположения, повече натоварване от обичайното и много други. И тези мисли продължават да виреят в главата му докато симптоматиката не започне да се появява през определен период, и накрая вече зачестява.

Обикновено тогава настъпва разбирането за наличието на здравословен проблем. Той обаче вече може да се похвали с богата биография, защото отдавна е подавал сигнали за съществуването си, но те не са били възприемани за достатъчно убедителни. Толкова, че да провокират интереса на човека да разбере какво се крие зад тях.

За разкриаване на загадката следва да има все пак някакво действие и то винаги се свежда до консултация със специалист и разбира се изследвания. Те са основата на всяко лечение в медицината, колкото и досадно да звучи. Игнорирането на важността на прилагането им води до редица тежки последтствия особено във време, когато броят на заболяванията трудно може да бъде посочен с точност. И когато причинителите на болестите са достигнали такова ниво, че могат дори да въведат в заблуда имунната система, а също и да я подчинят на волята си.

Това им качество прави днес ситуацията със болестите по –различна. Тях вече няма как да не разглеждаме задълбочено, което означава да не се фокусираме само върху органа или органните системи, които са засегнали. Необходимо е да се вгледаме в организма в цялост, така че да можем да проследим невидимата за простото око история на болестта. В нейната основа винаги стои болестотворният микроорганизъм, чието откриване е крайъгълния камък, който може да развърже възела колкото и голям да е станал той. Затова помнете: „Времето не обича да го харчиш напразно“!

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай