Не "дали", а "кога": Болестта Х 20 пъти по-смъртоносна от ковид

Световната здравна организация би страшна аларма

Не "дали", а "кога": Болестта Х 20 пъти  по-смъртоносна от ковид | StandartNews.com

Човечеството трябва да бъде подготвено за нова болест, която ще се случи по един или друг начин, обяви генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус по време на форума в Давос.

„Болестта Х получава много внимание… Но това не е новост, за първи път използвахме този термин през 2018 година… Има неизвестни болести, които могат да се появят, въпросът е „кога“, а не „дали“, каза той. 

Участниците в дискусията „Подготовка за болестта Х“ обсъдиха необходимостта от мобилизиране на усилия за подготовка за бъдещи пандемии, както и инвестиране в глобални инициативи, които да гарантират, че здравните системи са подготвени за следващата пандемия. Въпреки че такава болест не се е появила и е хипотетична, на сайта на Световния икономически форум пише, че тя е потенциално 20 пъти по-смъртоносна от Ковид.

Сред най-вероятните кандидати за бъдеща пандемия са птичият грип, хеморагичните трески и вирусите Зика и Нипа. През 2018 г. СЗО добави „болестта Х“ към списъка си с приоритетни заболявания, за да ускори изследванията на патоген, който потенциално може да доведе до нова пандемия. Според бившия директор на Националния институт по алергии и инфекциозни болести на САЩ Антъни Фаучи „Х“ в името означава „изненада“.

През август миналата година правителството на Великобритания дори откри модерно съоръжение за изследване на ваксини срещу „болестта Х“, въпреки че тя не съществува и е само хипотеза.

ВСИЧКО ЗА ФОРУМА В ДАВОС ЧЕТЕТЕ В НОВИЯ БРОЙ НА "СТАНДАРТ", КОЙТО ВЕЧЕ Е НА ПАЗАРА

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Иван
преди 3 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти поефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----- https://do.my/xbio

Откажи