Лекарствата, които са опасни да се пият с кафе

Ново проучване разкрива отговорите

Лекарствата, които са опасни да се пият с кафе | StandartNews.com

Оказва се, че голяма част от хората пият лекарства сутрин с кафето си. Хапчетата обаче трябва да се приемат само с вода, тъй като смесването на някои медикаменти с кафе може да бъде много опасно. Това се казва в ново проучване на експерти, публикувано в списание The Health, пише Блиц.

Медикаменти, които стават опасни в комбинация с кафе

Списъкът включва:

- таблетки за лечение на щитовидна жлеза

 

- медикаменти за лечение на диабет

 

- медикаменти за лечение на настинка и грип

 

- антидепресанти

 

- медикаменти за лечение на астма

Медикаменти за щитовидната жлеза също не трябва да се консумират с кафе, тъй като е възможно това да намали ефекта на лекарството с над 50%, твърдят специалистите.

Заболяванията на щитовидната жлеза включват:

- тиреотоксикоза

 

- нетоксична гуша

 

- дифузна гуша

 

- хипотиреоидизъм

 

- хипертиреоидизъм

 

- аденом на хипофизата

Медикаменти за лечение на настинки и алергии - те често съдържат стимуланти на ЦНС като псевдоефедрин. Кофеинът, съдържащ се в сутрешната ви напитка, също е мощен стимулант. Възможни са нежелани реакции: нервност, повишена възбудимост.

Смесването на кофеиновата напитка със захар или мляко може да доведе до скокове в нивата на кръвната ви захар и да повлияе на ефективността на медикаментите за лечение на диабет. Изследванията показват, че кофеинът може да влоши симптомите при хора с това заболяване.

Кофеиновата напитка може да влоши абсорбирането на активните вещества, съдържащи се в антидепресантите. Освен това причинява безсъние и ускорен пулс. Най-добре е първо да вземете лекарството и да пиете напитката по-късно или още по-добре да я избягвате напълно, допълва изданието, позовавайки се на учените.

Ободряващата напитка може да увеличи страничните ефекти на бронходилататорите и в случая да причини главоболие, безпокойство, болка в корема и раздразнителност. Учените също съветват да се въздържате от кофеинов прием, когато приемате хапчета за болестта на Алцхаймер, хипертония, антипсихотични лекарства и мелатонин.

Изданието допълва, че кофеиновата напитка повишава метаболизма на калция и отделянето му от тялото, увеличава скоростта на загуба на костна маса, намалява плътността на костите при възрастните хора - има риск от фрактури.

В големи дози предизвиква нервно изтощение. Има много данни за това как разглежданата напитка влияе на организма. Много учени са склонни да вярват, че тя носи повече полза, отколкото вреда. Умерената консумация на натуралната кофеинова напитка без захар намалява общата смъртност и също така намалява риска от някои видове рак – орален, ендометриален, чревен и кожен, допълва в заключение изданието.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай