Лекари предупредиха защо не трябва да вечеряме късно

Проучването е обхванало повече от 100 000 души във Франция

Лекари предупредиха защо не трябва да вечеряме късно | StandartNews.com

Източник: Pixabay

Храненето късно вечер може да изглежда безобидно, но ако седнете да вечеряте след 21:00 ч., това увеличава значително риска от инсулт, установи изследване, цитирано от Мейл онлайн.

Проучването е обхванало повече от 100 000 души във Франция, които са попълнили до 15 хранителни дневника, в които са посочили времето на хранене през делничните и почивните дни.

Една трета от хората, които са вечеряли най-рано, са го направили преди 20:00 ч., докато една трета от хората, които са се хранили най-късно през нощта, са го направили след 21:00 ч.

Доброволците са наблюдавани средно седем години, като през това време са регистрирани около 2000 случая на сърдечносъдови заболявания, включително инфаркти и инсулти.

Хората, които са вечеряли най-късно, след 21:00 ч., са били с 28% по-застрашени от инсулт или преходна исхемична атака - често известна като „мини-инсулт“. Това е в сравнение с хората, които са вечеряли преди 20:00 ч.

Изследователите твърдят, че сме еволюирали да се храним по-рано през деня, като някои данни от проучвания върху животни сочат, че по-късното усвояване на храната повишава кръвната захар и кръвното налягане.

Повишеното кръвно налягане вечер, когато то обикновено е по-ниско, може да увреди кръвоносните съдове с течение на времето и да увеличи риска от образуване на кръвни съсиреци, които водят до инсулти и инфаркти.

Д-р Бернар Срур, научен ръководител на проучването от университета Сорбона в Париж, каза: „Както много други хора, баба ми ме предупреждаваше да не вечерям твърде късно, а това проучване показва, че в този съвет може да има някакъв смисъл. Сега сме общество, което работи 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, в което хората смятат, че никога не разполагат с достатъчно време, и много от нас често се хранят по-късно вечер.

Но хората, които вечерят късно, защото смятат, че са твърде заети, за да го направят по-рано, увеличават риска от здравословни проблеми. Това се наблюдава повече при жените и се нуждаем от още изследвания, за да потвърдим тези резултати“.

В проучването, публикувано в списание „Нейчър къмюникейшънс“, е разгледано кога хората закусват и вечерят и какъв е техният риск от сърдечносъдови заболявания.

Сърдечно-съдовите заболявания включват мозъчно-съдови заболявания - инсулти и мини-инсулти, засягащи притока на кръв към мозъка.

Включени са и коронарни сърдечни проблеми, като инфаркти, стабилна стенокардия (ангина пекторис) и хора, нуждаещи се от ангиопластика за запушени и стеснени артерии.

Хората, които са вечеряли след 21:00 ч., в сравнение с тези преди 20:00 ч., не са имали по-висок риск от коронарни сърдечни проблеми.

Но за всеки час след 8 вечерта, в който някой вечеря, резултатите от проучването сочат, че вероятността от инсулт или мини-инсулт се увеличава с осем процента.

За всеки час по-късно, когато някой закусва, рискът от всички видове сърдечносъдови заболявания се увеличава с шест процента.

Връзката между времето за хранене и сърдечните проблеми се наблюдава предимно при жените, които са почти 80% от доброволците в проучването.

Проучването откри още доказателства, за нещо, установено и от предишни изследвания - че по-дългият период на нехранене през нощта е полезен за здравето.

Всеки допълнителен час гладуване през нощта е свързан със седем процента намален риск от инсулт или мини инсулт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай