Кошмар! Една от най-опасните зарази с рекорден ръст по света

Холерата е особено опасно инфекциозно заболяване, причинено от холерен вибрион

Кошмар! Една от най-опасните зарази с рекорден ръст по света | StandartNews.com

Източник: WHO

Тази година в 9 държави са избухнали големи огнища на холера, достигайки най-големият брой за повече от десетилетие. Това заяви Филип Барбоса, ръководител на екипа по холера и епидемични диарийни заболявания на Световната здравна организация (СЗО). Той говори за "нарастващия риск" от разпространение на болестта в световен мащаб.

"Холерата продължава да представлява нарастващ риск за общественото здраве в световен мащаб. Тази година девет държави са съобщили за големи огнища, което е най-големият брой за повече от десетилетие", каза Барбоса.

Той припомни, че броят на случаите през 2022 г. е бил два пъти по-голям от този през 2021 г. "Предварителните данни сочат, че 2023 г. е още по-лоша", обясни специалистът.

С нарастването на заболеваемостта "нуждата от ваксини срещу холера надхвърля наличните запаси". СЗО не очаква "значително увеличение на производството на ваксини до 2025 г.". Барбоса припомни, че според оценките на СЗО "най-малко 1 милиард души са изложени на риск от холера".

По отношение на перспективите за следващите месеци той заяви, че "няма добри новини", тъй като дъждовният сезон продължава в много ендемични за холера райони по света, което води до увеличаване на случаите на заболяването. Освен това природното явление Ел Ниньо "е много вероятно да засили разпространението на холерата". СЗО очаква донорите да откликнат на нейния призив за отпускане на 160 млн. долара за борба с болестта.

Според информационен бюлетин на СЗО, публикуван в началото на октомври, от началото на 2023 г. броят на инфекциите с холера е надхвърлил 582 000, като смъртните случаи са повече от 4500.

Холерата е особено опасно инфекциозно заболяване, причинено от холерен вибрион. То възниква, когато патогенът попадне в организма със заразена храна или вода.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай