Как се махат калориите от ориза

Лекар разкрива неочакван начин

Как се махат калориите от ориза | StandartNews.com

Всеки от нас обича да си похапва т.нар. вредни храни. Има начин те да станат полезни, пише Блиц.

Лекарят и телевизионен водещ Александър Мясников препоръча да оставите варен ориз и тестени изделия в хладилника за една нощ, за да престанат да бъдат вредни.

Той отбеляза, че често съветва зрителите да избягват да ядат бял ориз и бяла паста, тъй като те съдържат бързи въглехидрати и водят до развитие на инсулинова резистентност. Сварените ориз и макарони, оставени за една нощ в хладилника обаче се превръщат в здравословни храни, увери лекарят.

„Скорбялата, съдържаща се в големи количества в тези продукти, се трансформира в резултат на тези манипулации в своята здравословна версия – „устойчиво нишесте“. Вече не се разгражда толкова бързо, усвоява се много по-бавно и не предизвиква рязък скок на кръвната захар. Той остава в червата за дълго време, което нашият микробиом много харесва!“ - обясни специалистът.

Според лекаря той и преди е чувал за тази техника, но не я е приемал сериозно. Наскоро обаче се появиха статии на уважавани диетолози, които потвърждават този факт, отбелязва Мясников. Той посочи още, че ако претоплите същите макарони и ориз сутрин, съдържащото се в тях устойчиво нишесте няма да загуби полезните си свойства.

По-рано Мясников разсея популярния мит за кафето. Лекарят увери, че тази напитка, противно на общоприетото схващане, не блокира усвояването на витамини и не "измива" калция от тялото.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай