Как да различим ковид от грип. Съветите на д-р Валентина Христова

Лекарите нямат проблем с е-рецептата, хаоса създават фармацевтите

Как да различим ковид от грип. Съветите на д-р Валентина Христова | StandartNews.com

Лекарите нямат проблем с е-рецептата, хаоса създават фармацевтите

Родителите не могат да извиняват отсъствия по болест на децата, това се прави след вторичен преглед, казва д-р Валентина Христова в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

На 15 октомври бяха въведени електронните рецепти за антибиотици и лекарства за диабет, като до края на месеца бяха издадени над 200 000. Българският лекарски съюз /БЛС/ видя два проблема. Единият е технически, а другият, че  софтуерът на аптеката и лекаря се разминават. Поради тази причина съсловната организация поиска връщане на хартиената рецепта.

Идеята за е-рецептите е да се ограничи безразборната употреба на антибиотици. Освен това лекарите са убедени, че така пациентите ще приемат точно това лекарство, което е изписано, а не това, което решат фармацевтите.

България е една от държавите в Европа, в която се използват най-много антибиотици на глава на населението - с почти 50% над средното за ЕС и три пъти повече отколкото в Австрия, например. Това е наистина сериозен проблем, тъй като резистентността към антибиотиците се увеличава и  повече хора умират от иначе лечими инфекции.

Заради хаоса, който се създаде и общественото недоволство, в сряда от здравното министерство предложиха хартиената рецепта да допълва електронната. Идеята е обсъдена на среща с лекари и фармацевти, съобщи БНТ. От БЛС обаче са отхвърлили идеята. Съсловната организация настоява за връщане на стария режим, при който лекарите можеха да избират дигитално или на хартия да предписват антибиотици и лекарства за диабет.

Мнението си по тези и други въпроси изрази пред "Стандарт" д-р Валентина Христова - управител на 3 ДКЦ в София и специалист по оториноларингология (УНГ) с над 25 години стаж.

- Проведе се среща между европейския комисар по здравеопазване и безопасност на храните Стела Кириакиду и министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков. Това, което еврокомисарят посочи, е, че на доброволни начала държавите членки трябва да обменят и преразпределят лекарства при недостиг. Какво е Вашето мнение, д-р Христова?

- Аз съм "за" това да има комуникация между държавите, защото недостигът на лекарства е най-неприятното нещо.

- Напредък ли е въвеждането на електронна рецепта или ненужен хаос?

- Хаосът идва основно от фармацията, а не от нас лекарите. За нас при дигиталните рецепти няма проблем. Ние ги пишем, но проблемът е в аптеките. Ние нямаме информация кое лекарство е налично в момента.

Лекарят изписва това, което трябва да изпише, а аптеката връща пациента защото по новия начин тя няма как да го замени. Така се налага пациентът да идва до лекарския кабинет 3 пъти вместо един, за да му се издаде рецепта. Има и по- лесен вариант - да се обадя на аптекар, който е близо до мен и той да ми каже какво има налично. Но и това е сложно,  тъй като аз не мога непрекъснато да контактувам с фармацевт. Основното е, че няма как всички лекарства да са в лекарствения списък. Даже фармацевтите ни казват: "Изпишете на дадена фирма, защото имаме само от даденото лекарство". Аз обаче не съм длъжна да знам кои фирми какво произвеждат. Това, което ме интересува, е да предоставя нужния антибиотик на пациента.

- Как ще коментирате желанието на БЛС да се върнат хартиените рецепти?

- За мен няма значение каква ще е рецептата, защото когато изписваме електронна, ние изписваме и бяла поради причината, че даваме не само антибиотици на пациента, а и други лекарства, които се издават на хартиена.

- От 3380 аптеки само  2938 изпълняват електронни рецепти. Какво се случва с останалите 443?

- Връщат пациентите при лекаря. Например днес аз съм писала три пъти една и съща рецепта. Фармацевтите работят с кодове и ние, лекарите, няма как да знаем какви са те, пък и не е наша работа.

- Как ще коментирате препоръката на личните лекари да дадат право на родителите сами да извиняват отсъствията на децата си при по-леки настинки?

- Това не е редно, защото за всяка бележка за детска градина или училище, която ние издаваме, трябва да сме убедени, че детето е напълно здраво, а родителят няма как да прецени това. Тази бележка не е само за извинение на отсъствията. Има случаи, в които майките искат бележката да им бъде предадена преди детето да е напълно оздравяло. Бележка се дава след вторичен преглед.

- Влизаме в сезона на вирусите. Какви болести ще ни атакуват тази зима и кога се очаква грипната вълна?

- Грипната вълна се очаква както всяка година в края на декември и през целия януари. Това са прогнозни изчисления на "Националния институт по заразни и паразитни болести", така че точно какво ще дойде, не може да се определи. Това, което мога да кажа, е, че всички болести протичат по различен начин при всеки човек в зависимост от това колко е здрав неговият организъм.

- Напоследък се забелязва увеличение на случаите с COVID-19. Защо?

- Проблемът е, че в момента много трудо се разграничава дали пациентът е хванал COVID-19 или грип. Иначе процедурата си е все същата. Купуваш си тест или отиваш в лаборатория, за да се разбере дали си с Корона или не, но няма как да се разбере точно коя негова разновидност сте хванали.

- Как дигиталната медицина ще промени здравния свят в България?

- Ако се подобрят отношенията между лекари и фармацевти и се създадат истински списъци на лекарства без да се заменят, това е най-доброто за нас. Ако всички те влязат по правилен начин при нас в системата, дигитализацията ще бъде прекрасно нещо.

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай