Голям капан за бременните

Усложненията от грипа могат да доведат до опасни последици за майката и бебето

Голям капан за бременните | StandartNews.com

Усложненията от грипа могат да доведат до опасни последици за майката и бебето

Д-р Пе­тър Къ­тев

Читателите на вестник "Стандарт" и агенцията ни standartnews.com вече могат да задават своите въпроси на нашия дългогодишен автор д-р Петър Кътев. 
На адрес [email protected] той получава вашите питания, след което отговорите на най-интересните от тях ще бъдат публикувани в традиционната ни рубрика "Ало, докторе!".

„Ако не обръщаме внимание на своите грешки, ние сме обречени да ги повтаряме”! Думи на  австралииския писател Майкъл Роуботън, автор не редица бестселъри в жанра на трилъра и психотрилъра. Вероятно четивата му са доста интересни, след като са упяли да го поставят сред предпочитаните писатели, което несъмнено дава повод на човек да прояви интерес към неговата личност. Тази, която стои за написаното в книгите, чиято мисъл е доста интригуваща. Защото зад успешното творчество винаги стоят интересни по душа хора, чието разсъждение често дава повод за такова на другите хора. Но все пак сред смисъла на творчеството е именно това – да провокира съзнанието на четящия, интересуващия се човек.

Обикновено този тип хора са привърженици на споделеното на Роуботън по отношение на грешките и тяхното повторение, което се дължи на липсата на заинтересованост. Днес повечето от нас погрешното поведение се стремят да оставят зад гърба си, продължавайки напред, сякаш нищо не се е случило. Живеят с мисълта, че това което е в миналото си остава завинаги там, забравено. Но животът е така устроен, че неразбраното, неправилната постъпка, грешката, винаги се завръщат в настоящето под някаква форма. В повечето случаи по начин, който се стреми да остави по-дълбока следа, която да провокира размишление и респективно някаква промяна.

 Тя е безспорно трудна, особено ако не сме склонни да признаем, че сме сбъркали. Както се казва: „човешко е да се греши“, но изглежда нечовешко да упорстваш в грешката си, опитвайки се да я представиш не като такава. Обикновено това правим, за да оправдаем себе си по някакъв начин, както и да убедим околните, че всъщност постъпката ни се дължи на дадени обстоятелства. Да, те наистина диктуват в голяма степен поведението на човека, но по никакъв начин не би следвало да се твърди, че са в основата на ненаучените уроци.

Колко такива носим със себе си от отминалите години тепърва ще си проличи. И то най-вече от начина, по който подхождаме към себе си и заобикалящата ни среда. От начина, по който реагираме към предизвикателствата и проблемите, с които занапред ще се сблъскваме. Такива от гледна точка на здравето по всичко личи, че ще има. Просто няма как да е друго. Прекалено много всеки от нас натрупа като болежки, за да си каже, че те завинаги са останали в отишлата си година. Важното е обаче да решим какво бихме могли да направим за здравето си, така че да променим бъдещите неприятни обстоятелства, които отново ще посочим за виновник.  

Тази тема за размисъл е особено подходяща към момента, и то не защото сме в началото на годината, а заради надигащата се грипна вълна, която се съчетава с ковида. Тук не се казва нищо необичайно, даже не е и новина, защото по това време на годината традиционно се вихрят гриповете и това го знаят всички. Но ще променили този факт нещо? Би трябвало, ако сме разбрали, че заболяванията, предавани по въздушно-капков път можем и да ограничим със скромни усилия. Едното е хигиената, другото е да поостанем някой друг ден вкъщи. Разбира се, не на последно място по важност е консултацията с лекар. Нея можем да направим и превантивно, за да разберем как да се погрижим за себе си с цел избягването на по-тежко и продължително протичане на грипа. Това между другото е нещо, което се счита за ненужно. Обикновено до лекаря се стига при свършен факт. Защо? Защото считаме за ненужно да се поинтересуваме малко повече и навреме за себе си. Хората, които обикновено прилагат на практика този начин на мислене са тези, страдащи от сериозни хронични диагнози. Такива, за които един уж обикновен грип може да се превърне в причина за появата на животозастрашаващи състояния.

Грипът не е сериозна заплаха само за страдащите от други заболявания, особено засягащи дихателната система. Той представлява рисков фактор и за жените по време на бременност. И в тази ситуация е хубаво да се напомни, че те следва да мислят за двама. И е най-добре да се бъдат малко по-внимателни за себе си.

По време на бременността организмът на жената респективно се грижи за двама. Същото се отнася и за имунната система, която е подложена на по-различно натоварване. Това я прави и уязвима. За нея обаче грижата не е редно да се случва в периода на бременността, поради простата причина, че приема на каквито и да е нелекарствени и лекарствени препарати е строго ограничен. Да не говорим, че се прилагат само и единствено под лекарски контрол и с изрично разрешение. Именно наложеното от обстоятелствата поведение при бременните ограничава възможностите за лечение при доста заболявания, включително и грипа. Така той може да се окаже едно голямо предизвикателство с неочаваквани последствия.

Наред с обичайната клиника, която съпътства грипа, високата температура е един от симптомите, който може да повлияе негативно както майката, така и плода. До това се стига при непредприети навременни мерки. Високата температура от друга страна следва да се разглежда и като признак на скрита инфекция. А в каква степен може да се е развила тя подсказват стойностите и продължителността й. По отношение на рисковете, до които би могла да доведе, то те са различни спрямо периода на пребеменността.

Повишената температура на по-късен етап от бременността може да увеличи риска от преждевременно раждане, докато през първия триместър рисковете засягат правилното първоначално развитие на плода. Предивд факта, че този симптом подсказва вече за инфекциозен процес, то лечение следва да има, и то да не е просто симптоматично. Като целта му е да се предотвратят евентуални усложнения, едно от които при грипа е пневмонията.

При много хора пневмонията започва с обикновена настинка или грип, който след това се разпространява в белите дробове. Тя е животозастрашаваща, ако не се лекува, а бременните жени са по-податливи на усложнения.

Пневмонията по време на бременност води до спада на нивата на кислород в тялото, тъй като белите дробове не са в състояние да генерират и насочат достатъчно такъв към останалите органи в тялото. Недостатъчното количество кислород респективно се отразява и на плода, лишавайки го от нужния за него обем. По този начин се възпрепятства и неговото развитие. От друга страна самата инфекция, чиято склонност да се разпространява бързо от белите дробове към други точки в организма, както и кръвния поток допълнително повишава степента на риск за бебето. От една страна то страда от липса на дотатъчно кислород, от друга не е в състояние да преодолее стреса. Той на по-късен етап се явява предпоставка за развитие на сериозни проблеми с дихателната му система след раждане, което заради пневмонията обикновено е преждевременно. Разбира се всичко това би могло да се избегне ако е налице лечебен процес, естествено строго съобразен с плода.  И помнете: “Ако направиш грешка и не я поправиш, това означава да направиш грешка.” – Конфуций.

 

 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай