Еврейски деликатеси край тепетата

Еврейски деликатеси край тепетата | StandartNews.com

Яков Джераси, Цвети Пиронкова, Данчо Йовчев са сред почетните членове в Клуба на Алхимика

Известни хора от политиката, бизнеса, спорта и арта опитват с кеф блюдата с биопродукти на братя Енчеви

Ако имате в чинията си нарязани на кръгчета моркови, то задължително трябва да ги изядете докрай - те са символ на финансовото благополучие, на монетите, които ще дойдат при вас. Или казано по-просто - скоро ще забогатеете. Така повелява еврейската традиция в кулинарията навръх Нова година по техния календар. Всичко това стана ясно на изискана сбирка в Резиденцията на Алхимика в Белащица край Пловдив.

Готвачите в клуба на докторите близнаци Ангел и Невен Енчеви поднесоха задължителните за празника ястия - салати "Хумус" и "Баба Гануш с тахан", топли предястия "Кугел с макарони", рибни крокети, сьомга с лешници и картофени кнедли и неустоимия десерт "Блинце" с извара, сметана и малинов сос.

Основното блюдо от специално приготвени по древна рецепта агнешки главички спечели овациите на ценителите. Началото на пиршеството бе дадено с пита - кръгла като безкрая и потопена с мед за сладък живот.
За ознаменуването на 5776-а година д-р Невен Енчев, почетен консул на Израел под тепетата, посрещна международно общество, което уважи ритуалите за Рош а Шана.

В соарето се включиха представители на различни етноси, известни пловдивчани от бизнеса, политиката, спорта, арта, медиите, зам.-ръководителката на мисията на Израел у нас Иман Амаша, много дипломати. "Пловдив е не само коронованата столица на културата, но и град със забележителен етнически модел - естествената столица на толерантността", мотивира се д-р Невен Енчев, който притежава високото звание "Пазител на Ерусалим".

За да се спази докрай традицията, всички се събраха около басейна за ритуала "ташлих" - очистване от греховете.
Всъщност почитателите на качествения живот не крият, че опитват с кеф кулинарните чудесии в резиденцията, защото са измайсторени с биопродуктите на братя Енчеви. "Всички зеленчуци произвеждаме в нашето стопанство. Дори сам забърквам лютеницата за трапезата", споделя д-р Невен Енчев. Пластичният хирург не остава по-назад от него - без протести запретва ръкави, за да се включи във всяка дейност, чиято цел е доказано полезна.

почетните членове на клуба са местни и национални знаменитости. Данчо Йовчев утре ще приготвя спагети. Цвети Пиронкова също е царица на пастата. Яков Джераси, може най-известният български евреин из другите географски ширини, често споделя авангардни рецепти. Александър Балкански неотдавна пък забърква фасул с телешко. Професор Мичо Димитров, първа цигулка на Холандската филхармония, не пропуска да се разпише и в изтънчената кулинария.
Високата оценка е "Да си оближе пръстите". Когато братя Аргирови са тук, Невен и Ангел винаги се шегуват: "Единият гледа, другият - готви".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай