Джейми Оливър учи на вкусно и евтино

Джейми Оливър учи на вкусно и евтино  | StandartNews.com

Джейми Оливър се завръща с нова, оптимистична и много изобретателна поредица по 24 Kichen от 16 март. Той иска да вдъхнови хората по целия свят да се хранят по-здравословно, като същевременно да намалят седмичния си бюджет. За целта ще представя някои от най-икономичните си, но изумително вкусни рецепти, които е събрал до днес.яМаестрото иска да докаже, че е възможно да се храниш царски, без да се разориш. Той истински вярва, че ако трябва да минимализираме разходите, няколко хитри кухненски трика са особено подходящи, а пък ястията ще изглеждат превъзходно и ще имат отличен вкус. Защото кой не би искал да се храни по-здравословно за по-малко пари? Ето както ще видим в "Спестявай с Джейми".

1. Ако имате плод, който леко е тръгнал да се поразваля, сложете го с плик във фризера. Може да го ползвате за превъзходен шейк с мляко или мед. Просто го миксирайте веднага, щом го вземете от камерата и ще имате прохладна, здравословна напитка.

2. Направете салата от остатъците от зеленчуци - лук, броколи, маруля, домати, зеле. Нарежете ги на ситно и ги разбъркайте добре. Прибавете английска горчица, сол, черен пипер и поръсете с оцет и зехтин.

3. Има няколко начина да се погрижите за пресните люти чушки, ако ви е останала половината от необходимото количество. Можете да ги натопите в чаша със сол и да я сложите в хладилника. След седмица ще са годни за новата им роля. Друг вариант: изсушете лютите чушки, които прецените, че скоро няма да са ви необходими. Така те стават по-пикантни и са подходящи за блюда с тесто. Става и да ги замразите, а после да ги настържете в салати. Ако искате, направете люто масло или оцет от тях. Сложете ги в тигана с олио и дръжте на бавен огън, докато омекнат. След това пресипете маслото в бутилка. Или пък ги накълцайте на дребно, сложете в буркан със захар, сол и оцет - разбъркайте добре.

4. Чудесен начин да оползотворите втвърдения и застоял хляб, е да го превърнете в кашкавалени крутони. Нарежете го на кубчета и настържете отгоре кашкавал, сипете маслинено олио и розмарин и сложете във фурната за 15 минути. Дръжте, докато крутоните станат златисти и хрупкави.я

5. Цялото пиле е по-евтино, отколкото да го купувате на части - гърди, бутчета. Затова с подходящ нож можете да изкарате 14 парчета. Има вариант как да направите кожата на бройлера хрупкава, но без дълбокото и вредно пържене. Сложете стар хляб в блендер, направете го на трохи, добавете розмарин, чесън, зехтин, соли и 3-4 лъжици брашно и малко вода. Нека стане на лепкава кашица. Вземете всяко едно от 14-те парчета (предварително мариновани и запечени за 20 минути при 190 градуса) и ги потопете в нея, а после в галетата. Върнете ги във фурната за 40 минути.я

6. За да спестите миксове от подправки, стрийте съставки у дома. Например - 4 супени лъжици семена от копър, 2 супени лъжици сух риган, сушена люта чушка, 2 супени лъжици от кориандър семена, супена лъжица черен пипер на зърна и супена лъжица морска сол. Сложете сместа в робота да се смели фино. Можете да добавите малко ситно настъргана лимонова кора. След това изсипете сместа в буркан. Тя е подходяща за пилешко, свинско, печени зеленчуци. Смляната подправка ви спестява една трета от цената от тази в магазина.

7. Винаги трябва да имате във фризера спанак, избелени соеви ядки, броколи, карфиол. Другата важна провизия е замразената риба - по-евтина от прясната, подходяща за различни ястия и сосове. Също така такос, питки, плодове, сосове.

8. Можете да замразите остатъците от всеки вид сирене, като преди това го настържете и сложите в кутия. После го ползвайте за сосове, канелони и всякакъв вид печено.я

9. Ароматизирайте оцета с плодове ? пуснете в почти пълна бутилка малини, къпини, боровинки. Ефектът е изненадващ. я

Още хитрини на корифея

- На колкото по-малки парчета нарежете пилешкото месо, толкова по-бързо ще стане готово. Същото важи и за картофите, когато сте решили да ги варите.

- Направете дресинг за салата - смесете 3 части растителна мазнина и 1 част киселина. Експериментирайте, като използвате различни видове олио (бадемово, зехтин, слънчогледово) и замените оцета с лимонов сок. Дръжте дресинга в стъклена бутилка.

- Снабдете се с качествени съдове в кухнята - това ще повиши с 15% кулинарните ви умения.

- Хората, които нямат всички продукти за която и да било рецепта, започват да импровизират и после се чудят защо не е вкусно. Рецептата е като картата - ако не следваш посоките, няма как да стигнеш, докъдето искаш.

- Независимо дали живеете в града или в провинцията, отглеждайте билки, зеленчуци или люти чушлета. Творенията на природата вършат чудеса в организма ви.

Само за познавачи

Голям хит са лимонените бисквитки на Джейми Оливър. Ето как се приготвят те. Продукти: 125 грама масло на стайна температура, 100 грама пудра захар, яйце 200 грама брашно, сок и кора от 2 лимона, 1/4 чаена лъжица сода, щипка сол, кафява захар за поръсване (по желание смесена с щипка канела).

Разбивате захарта и маслото, докато стане гъст крем. Добавяте яйцето и пак разбивате - до получаване на лека въздушна смес. После - брашното, лимона, содата и солта се омесват в тесто. Покривате и оставяте в хладилник за 2 часа или докато стегне. Фурната се загрява на 180 градуса. Тестото се разточва на кора с дебелина 1/2 см. Изрязвате форми и ги поставяте върху хартия за печене. Наръсвате с кафява захар, печете 10-12 минути, докато покафенеят ръбчетата.я

Преди време Оливър успя да осъди "Макдоналдс" и да докаже, че каймата, която ползват в бъргърите, е негодна. След това подхвана кампания за здравословното хранене в училище и британското правителство отпусна на проекта 280 млн. лири. Знаменитият готвач е собственик на ресторант Fifteen, в който деца в затруднено финансово положение с криминални досиета или дислексия се обучават безплатно и развиват кулинарните си умения. Заради многото каузи, които защитава, зрителите на ВВС обявиха Джейми Оливър за "Най-вдъхновяващата политическа фигура на 2005".
Роденият в Есекс чаровник започнал да работи в кухнята на семейния ресторант "Крикетиърс", в който севщенодействали родителите му Тевор и Сали. Джейми е женен с четири деца, барабанист е на групата Scarlet Division, която основава през 1989 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай