Две тайни на японското дълголетие разкрива лекар

Повече от 300 души в тази уникална страна са прехвърлили 110-ата си година

Две тайни на японското дълголетие разкрива лекар | StandartNews.com

Източник: Труд

Каква е тайната на дълголетието на японците?

По данни от 2019 г. средната продължителност на живота в Япония при жените е 87,45 г., при мъжете – 81,41 г.

Повече от 300 души в тази уникална страна са прехвърлили 110-ата си година. Някои хора веднага ще си кажат: причината е в храненето, тъй като именно от Япония е тръгнала модата да се яде суши, която се е разпространила вече навсякъде по света. Пресни морски продукти в съчетание с ориз и морско зеле. Но, както се оказва, тайната на дълголетието съвсем не е в рибата, а в месото, пише Блиц.

Наскоро японският доктор Хидеки Уада публикува книгата си „70 години – повратен момент по пътя на стареенето на човека“, където посочва две основни причини за стареенето. Едната от тях е свързана с активността, другата – с типа хранене.

„Стареенето се ускорява заради липса на мотивация -  обяснява Хидеки Уада на своите читатели. - След 70-годишна възраст възниква склонността към понижаване на активността, нежеланието на човек да се интересува от всичко наоколо, да се движи, да се среща с хора или просто да ходи на разходка.

Ако мотивацията не се възстанови, всеки ден възрастните ще се движат все по-малко, мозъкът ще започне да работи с прекъсвания. А това само ще ускори стареенето. Движението след 80-годишна възраст се определя от това как сте преживели своите 70, когато вашето тяло все още активно се движи“, предупреждава Хидеки Уада.

Затова е толкова важно да се осъзнаете и да се стараете да правите упражнения или поне активни разходки. Вторият проблем е свързан с храненето и по-точно с дефицита на белтъчини.

„Преди всичко, аз бих препоръчал да ядете месо - уверено заявява специалистът. - Причината е, че с възрастта много хора променят менюто си, преминавайки често на растителна диета.  Не са малко тези, които дори отказват месото. И съдейки по показателите, при всеки пети японец над 70 години се наблюдава сериозен дефицит на белтъчини. Средно на ден възрастните японци изяждат около 80 г месо, а американците например на същата възраст употребяват около 300 грама“, привежда като пример той.

Какво се случва с организма, когато човек започне да отказва месото? Един от важните моменти е понижаването на серотонина в главния мозък. Този хормон на щастието ни дава усещането за благополучие. Колкото по-ниско е нивото на серотонин, толкова по-ниска е мотивацията на човек да се движи и въобще да върши каквото и да е.

„По принцип нивото на серотонина с възрастта се понижава по естествен път. - обяснява специалистът. - Хората могат да се чувстват потиснати, разочаровани, да се превърнат в емоционално нестабилни, повишава се и рискът от депресия“.

За да се повиши нивото на серотонина, докторът препоръчва да се яде месо, тъй като то помага за изработката на този хормон. „Аминокиселината триптофан е източник на серотонин, а тя се съдържа в голямо количество в месото“, обяснява д-р Уада.

Обаче месото може да съдържа още и холестерол, който провокира атеросклероза и опасност от инфаркт. Но в същото време холестеролът е източник на мъжките хормони. Например еректилна дисфункция възниква често заради прием на препарати, контролиращи нивото на холестерола.

„Когато мъжките хормони се понижават, се намалява и мотивацията към активност, мъжете стават по-слаби -  констатира д-р Уада. - А и паметта се понижава. Докато употребата на месо и добрият холестерол могат да се противопоставят на понижаване нивото на андрогените и да се подобри транспортирането на серотонин в мозъка.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай