Бургас предлага водещия кардиохирург доц. Корновски – с най- много тежки операции през 2023 г. – за „Личност на годината“

‚Сърце и Мозък‘ е лидер в тежките кардиохирургични интервенции и първи избор на пациентите

Бургас предлага водещия кардиохирург доц. Корновски – с най- много тежки операции през 2023 г. – за „Личност на годината“ | StandartNews.com

Доц. Корновски, по данни на НЗОК ‚Сърце и Мозък‘ е лидер в тежките кардиохирургични интервенции и първи избор на пациентите и кардиолозите в страната за 2022 г. Какво ще покажат данните за 2023 г.?

Доц. Корновски: Повече от същото (смее се)! Разбира се, че не знам точно преди да се публикуват официално данните, а имам предвид само рекордния обем работа на отличните клиники по кардиохирургия в Плевен и Бургас. Бяхме поотделно на челните 2-3 места по тежки кардиохирургични интервенции и вероятно сме запазили лидерството през 23-та година. Вероятно също и особено нашата клиника в Бургас е и национален лидер в минимално инвазивната сърдечна хирургия, която е много щадяща за пациента и е широко предпочитана в напредналия свят.

Бургас, в конкурса на Флагман.БГ, Ви номинира за „Личност на годината 2023“ с думите: „Кардиохирургът на световно ниво, който избра Бургас пред Швейцария и всяка друга точка на света, за да спасява нашите сърца“. Какво Ви задържа в родината, какво отключи тази огромна мотивация и генерира това силно национално влияние – в медицинската наука и медийната индустрия се нарича impact factor? Забелязахме също, че в гласуването на публиката водите убедително в конкурса?

Безспорно няма по-безпристрастен и точен атестат за професионализма на екипите на модерните болнични комплекси в Бургас и Плевен от статистиката на НЗОК и особено данните за вътрешноболничната смъртност при тежките кардиохирургични операции. Като ръководител на клиниката по кардиохирургия в Бургас съм изключително горд от постигнатите резултати и спечеленото доверие. Често работим заедно присъствено или в телемедицинска консултация с моя много талантлив колега д-р Йордан Красналиев, ръководител на клиниката по кардиохирургия в ‚Сърце и Мозък‘ Плевен. С него имаме много колективни и екипни причини да сме горди и мотивирани, но съвместната работа през февруари 2023 г. в Плевен и Бургас под критичната инспекция на световноизвестния проф. Тиери Карел беше голяма „инжекция“ за нашето самочувствие и работоспособност през изминалата година.

Тогава разбрахме, че проф. Карел е обучавал в Берн и Цюрих също и сегашния президент на водещата, през последните 15 години, световна кардиологична болница Кливлънд Клиник в Съединените щати, но все пак това е едно работно посещение за две седмици?

Даже не бяха пълни две седмици, но ние получихме най-високата грамота-признание за качеството на работата ни в условията на нашия естествен професионален „хабитат“ (самоиронично се смее) – на нашите работни места. Вие със сигурност не знаете, че посещението, обявено невинно като „обмяна на опит“, беше подготвено със серия телефонни и видео конференции, изпитни сесии и нашето преминаване през 200 научни публикации на английски, френски и немски в продължение на три месеца преди това. Също много мотивиращо след посещението през 2023 г. беше и получаването на няколко предложения за участие в научно-изследователски проекти. Успоредно през изминалата година продължаващото и растящо доверие на пациентите и техните кардиолози и признателността на семействата и широката общественост остават нашият основен perpetuum mobile двигател и мотивация, нашата голяма награда. Представете си, вече над 90% от клапните операции при нас, и специално отбелязвам приноса на друг всеотдаен колега д-р Петър Узов, се осъществяват при минимално инвазивен хирургичен достъп с 3-4 сантиметров кожен разрез – колкото да премине имплантът. За нас е важно да поддържаме „златния стандарт“ в световната медицинска практика, така че например при лечението на митралната клапа и когато това е възможно, основната ни цел е да съхраним собствената клапа на пациента, т.е. да направим клапна реконструкция или пластика – максимално пълноценно.

Вие сте богопомазан, защото можете да гледате на нас простосмъртните от границата между живота и смъртта всекидневно и защото сте се изградили като широкоскроен ерудит с тънко чувство за хумор, а и със сигурност следите родната, европейската и световната политика?

Е, доколкото имам време за това. По-често моята прекрасна съпруга, която е адвокат, ми помага да наваксам, макар че понякога се ядосвам и отказвам да си губя времето. Болници и в Европа, и в Съединените щати през последните 3 години масово затварят или се реформират по същите причини – лошо управление  или ниска квалификация – поради което ние в България ги наричаме „табелки“ (т.е. изпразнени от съдържание частично или изцяло), но не ги затваряме, а броим леглата в тях с цел да не пускаме новите модерни болнични инвестиции! (обяснява хладо с равен глас) Постоянното ловуване за вниманието на електората чрез измислянето на сензации, знам от моите мъдри и честни пациенти, отвращава хората и затова избирателната активност става все по-малка от избори на избори. Постоянното настояване, че държавата трябва да прави всичко и затова затяга самоцелно регулаторните примки, е абсурдно. Така нищо в света не е постигнато, а опитите са катастрофирали рано или късно. Реформите трябва да включват разчистване на свръхбюрокрацията (често некомпетентна и корумпирана), ясно насърчаване на младите таланти, пълна дигитализация и кристална прозрачност – как може в днешно време да се толерира тиражирането толкова често на много фалшиви новини?

Кажете ми моля накрая поне едно политическо нещо, което Ви харесва днес в света и у нас, и поне още едно нещо, което не ви харесва?

Светът стана многопластов и силно конфронтационен и, като лекар, аз съм пацифист, но с ясна демократична ценностна система за оценка и осъждане на несправедливите войни, дезинформацията и потъпкването на правата на човека. Голяма надежда имам, че новите технологии, включително биотехнологиите, медтехнологиите и развитието на изкуствения интелект, ще помогнат за омиротворяване и разцвет отново на демокрацията чрез издигане стандарта на живот в повече територии. А у нас е добре, че надделява разбирането, че не може да поддържаме световно качество в болниците при многократно по-ниски български цени на клиничните пътеки във всички профилни специалности. Много ме дразни, обаче, примитивната идеологизация, практикувана от празноглави политици, които се занимават с противопоставяне на частните и държавните болници с фалшиви твърдения за привилегии, обеми или кой лекува тежките случаи или предварителен подбор на пациентите. Моля, понеже Вие ги виждате по телевизиите и четете отблизо доста по-често от мен, на всеки, който се упражнява в тази популистка реторика, му изпратете класацията на НЗОК за първите топ три препълнени частни кардиохирургии в страната (в Бургас, Плевен и София) с техните клинични резултати. Да се съберат всичките тези „приказвачи“ заедно, казвам го и подчертавам – без никаква емоция или негативизъм, ще ги преоблечем и вкараме като специализантите на моя шестчасова операция, ако трябва и в две по шест часа, за отрезвяване – само с дидактическа цел –  за доброто на нашата демографски обрулена нация! Твърдоглавото поддържане на прогнозни и умозрителни болнични лимити е друга слабоумна практика, която освен че противоречи на Конституцията, погазва правата на пациентите и разрушава нашия европейски здравноосигурителен модел. Моля, също предайте на чиновниците и политиците, занимаващи се с нашата най-чувствителна за обществото сфера (здравеопазването) и доколкото имат власт и влияние, един добронамерен съвет – да ги инвестират в умно реформиране на държавните болници и подкрепа на законосъобразното и особено професионалното сътрудничество между всички болници в страната – ние сме ‚Сърце и Мозък‘, ние сме родени модерни и извънредно открити за сътрудничество.

Имате ли афоризъм или мото?

Известен е: „Пациентите, за нас, винаги стоят на първо място“ защото „ние сме красиви, с корен, от камък, за векове“!

Доц. Корновски изпраща с коледни подаръци свои благодарни пациенти – Димитър Иванов (77 г.), Димитър Марчев (71 г.) и Атанас Жишев (71 г.) в часовете преди Бъдни вечер

 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай