Брюксел, Хага и Рим дегустират родни вина

Брюксел, Хага и Рим дегустират родни вина | StandartNews.com

България е на 10-о място в Европа по производство на еликсира

109-те български вина, отличени с медали от Concours Mondial de Bruxelles (CMB) 2016, бяха дегустирани в Брюксел, Хага и Рим. Събитията организира CMB, официалният представител за България - "Пробежекс" (Probegex), и българските посолства в трите държави. Дипломати, журналисти, винени експерти и търговци от Белгия, Италия и Холандия бяха сред гостите на официалните приеми.

50 български изби спечелиха медали от CMB 2016, който доби популярност като "Световното по вино" 2016. 45% от наградите за България са златни медали, което е прецедент в 23-годишната история на конкурса. 42% е успеваемостта на страната ни - доста над средното ниво на успеваемост за останалите страни (30%), известни с традициите си в производството на вино и с качествата на вината си по света.

"България има огромен потенциал като винопроизводител и е много важно как ще го реализираме за в бъдеще. Можем да се похвалим със забележително разнообразие от над 2000 сорта. Имаме модерна винена индустрия, която не само впечатлява с високо качество, но е и в крак с най-новите тенденции. Доказателство за това е засиленото производство на органично вино и вино без сулфити, което наблюдаваме у нас", коментира Меглена Михова от Probegex.

От компанията поясниха, че за 2015 г. България заема 10-о място като производител на вино в Европа с 1,75 млн. хектолитра. А общият производствен капацитет на страната ни е 7,2 млн. хектолитра. Делът на белите вина е най-значим - 63%, червените са 32%, а десертните - 5%. Най-произвежданият бял сорт в България е ркацители, следван от димят, червен мискет и мускат отонел. При червените най-разпространенu са мерло, каберне совиньон и памид.

30% от българското вино се изнасят, като най-големите ни пазари са Япония, Китай, Швеция, Полша, Русия, Канада, САЩ и страните от Бенелюкс. 80% от износа се реализират от 10 български производителя, при общ брой от 235.

23-то издание на конкурса Concours Mondial de Bruxelles се проведе в Пловдив от 28 април до 1 май 2016 г. Над 8750 вина от 51 държави бяха оценявани от 320 сомелиери, търговци и журналисти от над 54 националности.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай