3 често срещани храни, които причиняват алергии

Те представляват реакция на имунната система

3 често срещани храни, които причиняват алергии | StandartNews.com

Хранителните алергии са често срещан проблем, който не е за подценяване, защото би могъл да прерастне в животозастрашаващо състояние. Те представляват реакция на имунната система, възникваща сравнително бързо след консумацията на дадена храна.  

За хранителната алергия е изключително важно правилното й диагностициране и конкретизиране на алергена, тъй като тя има свойството да предизвиква клиника подобна на копривна треска, както и симптоми характерни за храносмилателни проблеми. 
 

Яйца
Подобно на много хранителни алергии, алергията към яйца е често срещана при деца. Основните протеини, които причиняват алергична реакция към яйца, са овомукоид, овалбумин, овотрансферин и лизозим.
Симптомите могат да включват повръщане, стомашна болка, лошо храносмилане, хрипове или кашлица и други. 

Риба
Възрастните са по-склонни да проявяват алергична реакция към риба и миди, отколкото децата. Някои хора могат да проявят алергична реакция само към определени видове, а при други непоносимостта да е към всички. Ето защо степента и тежестта на алергичната реакция би могла да варира в зависимост от вида риба, която е консумирана.
Повечето хора, които имат алергия към риба, реагират на определен протеин, който се намира в мускулите на рибата. Важно е да се знае обаче, че термичната обработка не унищожава този протеин, което означава, че е най-добре при алергия към риба, тя да бъде избягвана като храна. 
Симптомите на алергична реакция към риба могат да включват кожен обрив, но също така поява на хрема, кихане или клиника на астма. 

Соя
Алергията към соя е често срещана. Повечето хора, които са алергични към нея са деца, но и възрастните могат да проявят непоносимост към нея. 
Най-често тази алергия се проявява под формата на обрив, понякога придружен от повръщане, диария и стомашни спазми. Рядко соевите зърна могат да причинят анафилаксия.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай