1500 жени имат шанс да бъдат изследвани безплатно за рак на гърдата

Благотворителната инициатива е насочена към слабонаселени и отдалечени райони в 5 области на България - Хасково, Кърджали, Сливен, Ямбол и Бургас

1500 жени имат шанс да бъдат изследвани безплатно за рак на гърдата | StandartNews.com

Дарителската кампания „С теб сме: Превенция на рака на гърдата в слабонаселени райони” има за цел да бъдат извършени прегледи на място в региони, в които липсва пълноценна здравна грижа.

Нужни са едва 20 000 лв., за да се случат планираните 1500 профилактични прегледа в слабонаселени райони на 5 области от страната - Хасково, Кърджали, Сливен, Ямбол и Бургас.

Набраните средства ще бъдат използвани за клинични и ехографски, а при необходимост и мамографски прегледи, консумативи, транспорт и командировъчни на лекарите.

 

Всеки с добро сърце може да направи дарение на: https://podkrepi.bg/en/campaigns/breast-cancer-rotary-club

 

Така ще бъдат подпомогнати най-уязвимите групи от населението, които поради бедност, отдалеченост и липса на здравна информация практически нямат достъп до първична профилактика на рака на гърдата – най-честото от всички ракови заболявания при жените.

Ранното откриване на заболяването в много голяма степен влияе върху прогнозата и изхода от него.

Инициативата датира от 2010 г., когато Ротари клуб София, със съдействието и подкрепата на сродни ротариански организации от Франция, Испания и Италия, закупи подвижен мамограф с идеята да бъдат извършвани профилактични изследвания за рак на гърдата в отдалечени населени места, където няма болнични заведения и жените, живеещи там са лишени от възможност за такива прегледи. И това става факт.

Кампанията се осъществява в партньорство с Центъра за защита правата в здравеопазването и Националното сдружение на общините.

Досега са направени 18 877 прегледа в 64 общини в отдалечени населени места.

В резултат са установени 177 карцинома, 323 аденома и 652 кисти.

Прегледите, които са напълно безплатни за жените, се извършват от опитни специалисти – диагностици. Те включват клиничен преглед и ехографско изследване. На всяка жена, за която има съмнение за злокачествен процес, се извършва изследване на място с подвижния мамограф. Тези, за които има съмнение за карцином, се насочват към специализирани болнични заведения за допълнително уточняване и лечение.

Едно от лицата и гарант на проекта е обичаният и световно известен джаз певец и композитор Васил Петров.

По думите му той се е включил в „С теб сме: Превенция на рака на гърдата в слабонаселени райони”, за да подкрепи жените, които поради отдалеченост от големия град, не могат да си позволят навременна и качествена профилактика.

Бог да дари здраве на всички Ви!“, пожела Васил Петров.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай