13 май е Международен ден на хумуса

13 май е Международен ден на хумуса | StandartNews.com

13 май е официално обявен за Международен ден на хумуса. А това, че днес е петък 13-ти, придава още по-голям колорит и автентичност на празника, тръгнал от Близкия Изток. Тъй като петък е почивен ден и можете спокойно да се насладите на една от-най полезните храни – хумус.

Не се нуждаем от специален повод, за да празнуваме с нещо вкусно и полезно, но денят на хумуса, което се отбелязва на 13 май от 2012-та година е добър повод да си приготвим сами любимата ни кремообразна паста, която освен прекрасен вкус е изцяло натурална и здравословна. На 13 май хората по цял свят се насърчават да похапват вкусния и полезен хумус на закуска, на обяд или пък за вечеря.

Дори в някои страни от сутринта се организират весели събития с кулинарни изненади от прочутият нахут. В последните години този празник е бил отбелязван от стотици хиляди хора, които споделят в социалните си профили снимки от различни краища на света как ядат хумус.

Хумусът е традиционен за ливанската, сирийската и палестинската кухня, но става толкова популярен за последните десетилетия, че се продава вече във всички европейски супермаркети. Феновете за смлените нахутени зърна са навсякъде, дори и у нас.

Ето и няколко любопитни факти за него

 Хумусът е много популярна храна в Близкия Изток. Съдържа манган, който се бори със свободните радикали. Хумусът е богат на фолиева киселина. Основната съставка е едрият нахут, който е с високо съдържание на протеини. Когато зърната от нахут се смелят към тях задължително се прибавя зехтин и тахан, т.н. паста от сусам. По този начин сместта става изключително полезна, богата енергийно и завършена като ястие.

Нахутът не съдържа холестерол и е хит сред вегетарианците. Съдържа Омега 3, желязо, мед, аминокиселини. Консумацията на нахут във вид на хумус сред жените, дава на организма 52% повече фибри, 13% полиненаситени мазнини и 20% по-малко захари. Талията на феновете на тази разядка е 8% по-малко от на другите хора. Хумусът е много подходящ е за диабетици.

Ето и една лесна рецепта от нас :

Необходимите продукти:

300 гр. нахут от консерва
2-3 супени лъжици сусамов тахан
прясно изцеден сок от един лимон
4 супени лъжици зехтин , сол
Допълнителните подправки може да са ким или нар, който се слага в Сирия и Ливан. Изберете по вкус между черен, червен пипер, чесън, а любителите на по-пикантните и люти ястия могат да добавят и лют червен пипер.

За приготвянето на вкусният хумус са ви необходими не повече от 10 минути.

Начин на приготвяне:

Поставете всички продукти в блендер или кухненски робот и пасирайте до получаването на хомогенна смес. Овкусете по избор.При сервирането задължително направете кръг в средата и го запълнете със зехтин. Поръсете със зърна от нар, а в за украса сложете тук-таме пресен джоджен. Хумусът е идеален като разядка или гарнитура, върви с арабски питки или сухари. Добър апетит!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай