1000 долара за омлет

1000 долара за омлет  | StandartNews.com

Има шест начина да изядете едно яйце

Какво ще кажете за омлет, който струва 1000 долара? Стряскащо, нали?! Ще се питате дали не е направен от златни яйца, снесени от златна кокошка. А омлет с много лук в екссъветски колхоз? Може би предпочитате ароматен италиански "фриттата" - с чаша шампанско на закуска. На 9 октомври е международният ден на яйцето - най-обединяващият елемент във всички национални кухни. То присъства винаги и навсякъде по земното кълбо. Приготвя се по най-различни начини. Предлагаме 6 от тях. Всяка от националните рецепти "твърди", че е номер едно в жанра.

Тортиля, оле

За да звучи по-красиво и автентично, ястието в Испания се нарича тортиля. Най-главното - в него задължително се добавят нарязани и бланширани картофки. Всичко останало е импровизация на вкус - или според инвентара в хладилника. Нарежете всичко на ситно или на лентички. И забравете за олиото! Само със зехтин. Всъщност Денверският омлет е абсолютно същото блюдо, което съвременните испанци приготвят в късните сутрини и обичат да го сервират с шампанско или бяло вино с газирана вода.

Аве, фритта

Омлетът на Апенините, наречен фритта, винаги се прави с изсушени продукти, като доматчетата сред тях са най-важната съставка. Ако нямате изсушени, задължително ги смачкайте прецизно и максимално ги изцедете от воднистата сърцевина. След това ги оставете на топло или слънчево място. Е, ако има облаци, сте изгубени. Изводът - италианците не уважават течностите в храните. Сиренето, което се натрошава в техния омлет, задължително трябва да е изкиснато. За по-задълбочен вкус, фритта се прави с разтопено масло, поръсено с риган.

Глезотията на шогуните

Японският омлет се нарича с благозвучните омурайсу или омусоба. Главният герой в него обаче изобщо не е яйцето, а оризът или плоското оризово фиде. Могат да бъдат всякакъв вид - дори плоска яйчна юфка, позната при нас като талиетели. Съставките грижливо се бланшират в нагорещен тиган, след което към тях се добавят месо или по-предпочитаните от японците морски дарове. И чак накрая, когато цялата смес е добре изпържена, се добавят яйцата. Съвременните японци обичат този омлет с кетчуп. Някои привърженици на традициите го консумират с уасаби.

Екзотика от Тайланд

Това е омлет за смели хора! Самите тайландци го обожават и са напълно убедени, че именно те се справят най-добре с приготвянето на яйца. Но тяхната рецепта може да е доста неприемлива и сурова за европейските сетива. Работата е там, че тук първа цигулка свири рибеният сос. Така се стига до много необичаен за нас вкус. Принципно, това е много популярна поправка в Азия, която присъства в много ястия, без дори да подозираме. Самият рибен сос мирише ужасно. Достатъчно е да отворите шишето, и цяла седмица няма да хапнете нищо! Не е ясно защо въпросната подправка е толкова тачена от азиатците, но това е неоспорим факт. И все пак, ако искате да експериментирате вкъщи с тази подправка, не я миришете! Наливайте, без да вдишвате. Може пък да ви хареса. Бързо отваряте шишето с рибен сос, бързо сипвате на око в суровите яйца, затваряте очи, бъркате и изсипвате всичко в нагорещения предварително тиган.

Баровска версия от Манхатън

Омлет за 1000 долара поднасят, естествено, в Манхатън. Той е популярен под кодовото название "как да похарчим излишните пари". Баровската версия се приготвя от 300 грама истински черен хайвер, огромен омар, няколко калмарчета или охтоподчета - и накрая се прибавят трюфели. На пръв поглед звучи като безумие да смесим всички тези тежки продукти, обладаващи със силен аромат и наситен вкус. Те се конкурират и надиграват самостоятелно. Подборът в този царски омлет не се базира според логиката кое с кое може да се консумира - а кое от кое е по-скъпо. Като прибавите към него и марково шампанско или бяло вино, цената ще нарасне, но това да не ви притеснява, защото този омлет се поднася в специални случаи от съответен заможен кавалер.

Народен за двама

Ако сте носталгично или минорно настроен, направете пухкав народен омлет за двама. Тук тайната е в щедро добавеното разбито кисело или прясно мляко. Разбивайте с миксер, докато не се появи пяна. Към сместа прибавяте яйцата и пак ги разбийте заедно с млякото. Изсипвате сместа в тенджерка, на дъното на която вече има разтопено масло. Сложете я в по-голяма и по-широка, в която е налята вряла вода - малко под половината. Пухкавият омлет се "случва" в по-малката съдинка.

Можете да добавите към всеки омлет стръкче босилек или риган, но това вече ще е седма рецепта.

Цветя в гурме меню под тепетата

Гурме чудесиите, които се приготвят с цветя, са сред хитовете в шоуто на световните майстори в жанра. Скоро идентични блюда ще се появят и в Резиденцията на алхимика край Пловдив. Няма съмнение, че точно там е мястото на авангардните ястия. "Природосъобразните продукти са задължителни в менюто", коментира д-р Невен Енчев, който лично участва в създаването и поддържането на внушителната градина с 10 вида зеленчуци. Нейните творения очароваха международната светска компания на Хелоуин. "Вкусът на вашата крем супа от тикви е изключителен", коментира Скендер Клеми, шеф на полицията в албанската столица Тирана. Той и другите гости оцениха четирите вида салати, сред които беше и специалитетът на култовия хотел "Уолдорф Астория". Самият д-р Невен Енчев се разписа под първата - зелени ябълки и червено цвекло, залети с дресинг от мед, орехи и чесън. Печените картофи с бекон и рулцата от биотиквички със сьомга спечелиха нови овации за шеф Борис Петров. Той похвали своя колега Калин Савов, усъвършенствал умения в нюйоркския ресторант "Авоче колумбос", който се кичи с една звезда "Мишлен". "Тайната на успеха е не само в екопродуктите, но и във високите технологии в кухнята. Ястията трябва да се приготвят на ниска температура - не повече от 40-50 градуса в продължение на 12 часа. Така се запазват ценните съставки в тях", коментира д-р Енчев. Неговата съпруга, д-р Ваня Александрова, беше поръчала един от любимите си тематични десерти - тиквен пай, акомпаниран от палачинки с биосладка, както и и американски фъч - прочутият сладкиш с какао, масло и яйца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай