Понеделник,

Заведения и кметове на прокурор, ако нарушават мерките

От: Стандарт, снимка БГНЕС -
434
Заведения и кметове на прокурор, ако нарушават мерките
A
A
A

Министерството на здравеопазването (МЗ) инструктира РЗИ да сезират прокуратурата за груби нарушения на противоепидемичните мерки. В много медии се показват репортажи за неспазване и дори открито противопоставяне на противоепидемичните мерки, най-често от нощни заведения, но даже от някои кметове, информират от МЗ.

Пряка последица от такова противоправно поведение е увеличаването на броя на заразените и починали наши сънародници. Само за последното денонощие броят на новите случаи на заразяване е 1998, а на починалите - 139.

Пропагандата срещу ваксинацията и неспазването на физическите мерки за ограничаване на разпространението могат да доведат единствено до още по-лоши резултати, пишат от МЗ.

Ведомството иска контролните органи на РЗИ, МВР, БАБХ и общинските администрации да засилят контрола по спазването на противоепидемичните мерките, като за всеки случай на грубо нарушение съставените констативни протоколи да се изпращат на прокуратурата.

Правителството има програми за компенсации на всички засегнати от противоепидемичните мерки лица, а след актуализацията на държавния бюджет има и необходимите за това средства. Всяко от засегнатите физически и юридически лица, може да се обърне към ресорното министерство и да получи обезщетение, припомнят от МЗ.

 


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com