Затваряне на училища НЕ, тревожни сценарии – ДА

Здравната система може да издържи до края на октомври, каза проф. Николай Витанов

Затваряне на училища НЕ, тревожни сценарии – ДА | StandartNews.com

Не се налага затваряне на училища до края на първия срок. Това прогнозира математикът на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов от БАН. Далеч сме от броя на заразените ученици и учители, което би довело до тази строга мярка, каза проф. Витанов. И обясни: "Има общ принцип, когато 1% от системата излезе от строя едновременно, човек трябва да почне да се замисля. Системата от учители и ученици е - 700 000 ученици и около 70 000 учители. Тоест - когато 7 000 ученици средно са едновременно болни и 25 училища са едновременно затворени, тогава ръководството на МОН трябва да седне и да преразгледа ситуацията, много сме далеч от тази работа. Трудно ще се реализира в първи срок при тези стойности.“.

Топ математикът обаче обърна внимание на атмосферните условия през есента и зимата, както и на неспазването на мерките, което може да ни доближи до края на месеца до недобрия сценарий от 30 хиляди болни от COVID-19. Според него не е трябвало да се разхлабват толкова много мерките през юни.

Здравната система може да издържи до края на октомври, дори при тези нива на заразени на ден – от над 500 нови случаи на коронавирус, каза още проф. Николай Витанов. Според него при над 10 хиляди хоспитализирани ще има голям натиск над системата и ще има повече в интензивни отделения, а специалистите намаляват.

Ще се разделим с коронавируса, като се появи ваксина или ефективно лекарство, дотогава ще си пълзи бавно тази пандемия, здравната система не бива да се натоварва, за да може всеки да получи здравна помощ, каза още специалистът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай