Защо са много смъртните случаи в Румъния

68 жертви на вируса само за денонощие

 Защо са много смъртните случаи в Румъния | StandartNews.com

В Румъния рязко се увеличиха смъртните случаи, причинени от коронавируса, след като десетки хиляди нейни граждани се завърнаха от Италия и Испания и това я прави най-страдащата в Източна Европа, съобщава Блумбърг.

Смъртта достигна 69 румънци в последните 24 часа, а повече от 2100 души са заразени с COVID-19. Това е почти общият брой на смъртните случаи в Унгария, Полша и Чехия. Последните две страни, заедно с Румъния – бяха сред първите страни след Италия, които наложиха строги мерки за блокиране на обществения живот по-рано този месец.

Един малък исторически град в северната част на страната, Сучава, е епицентърът, с почти половината от смъртните случаи, произхождащи от болница, където повечето лекари и медицински сестри са заболяли болестта. Градът, известен със своето културно наследство на ЮНЕСКО, е заключен от властите във вторник в опит да се ограничи заразата. Според тях обаче повече от 1000 потенциално положителни случая все още не са идентифицирани.

Украйна регистрира и първите случаи в западния си регион, граничещ с Румъния. Властите подозират, че жена, която се е върнала от работа в Италия, е заразила поне 15 души в селото си. Украйна понастоящем регистрира 549 заразени и 13 смъртни случая.

Недостатъчното финансиране на борниците през годините сега класират Румъния сред най-уязвимите от вируса.  Веднага след избухване на епидемията, медицинският персонал в някои малки болници вече подаде оставка, казвайки, че не искат да поемат риска, защото не разполагат с подходящо оборудване за лечение на заразени пациенти.

a screenshot of a cell phone: Romania is worst hit by coronavirus in Europe's east

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай