Защо Омикрон се кара по-леко? Важно обяснение на лекар

Д-р Цанко Стефанов каза за основната разлика с другите щамове

Защо Омикрон се кара по-леко? Важно обяснение на лекар | StandartNews.com

Коронавирус е инфекциозна болест, която се предизвиква от SARS-CoV-2 вирус. Хората, поразени от вируса, може да изпитат симптоми на леки до средно тежки увреди по горните или долни дихателни пътища.

Пациентите, страдащи от инфекция с варианта Омикрон на коранавируса, обикновено се възстановяват до няколко дни без някакво по-специално лечение Това коментира д-р Цанко Стефанов пред Пулс.бг.. 

Рисковите групи са възрастни хора, имунокомпрометирани пациенти и хора със значителна история на заболяванията си. От особено висок риск са всички хора със сърдечносъдови заболявания, диабет, хронични болести на белия дроб, като ХОББ, астма и други, както и с ракови процеси. Прочети още на:

По какво се различава боледуването с Омикрон от досеганите варианти на коронавирусната инфекция?

Основните симптоми при заболели от COVID-19 са висока температура (треска), нова и продължителна кашлица, както и загуба или промяна във възприемчивостта на вкусове и миризми.

При инфекция с Омикрон се срещат още - главоболие, умора, световъртеж, диария, течащ нос, силно болезнено гърло и пристъпи на спастична кашлица. 

Данните от международни здравни организации показват, че заболяването с Омикрон протича с по-лека тежест спрямо предишни варианти на коронавируса. Броят на заболели хора в световен мащаб, изискващи хоспитализиране, е значително по-малък. 

Най-често страдат млади хора между 20- и 29-годишна възраст.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай