Защо и кога да си бием трета игла? МЗ публикува инструкции

48 000 души вече са си поставили бустерна доза

Защо и кога да си бием трета игла? МЗ публикува инструкции | StandartNews.com

Поставянето на трета ваксина, т.нар. бустерната доза срещу COVID-19 е необходима, тъй като имунният отговор отслабва с времето.

Това обясняват от Министерството на здравеопазването в публикация на страницата си във фейсбук.  Ето какво гласи тя:

💉Наличните към момента научни данни сочат, че имунният отговор към ваксините срещу COVID-19 намалява с времето. За да продължат да са предпазени от тежко прекарване на COVID-19, като превантивна здравна мярка, гражданите могат да си поставят бустер, или „подсилваща“, доза ваксина срещу SARS-CoV-2. Бустерната ваксинация служи за ефективно поддържане на ваксиналната защита във всеки случай - независимо от възрастта и предишните заболявания.

➡Чрез нея повторно се стимулира отслабеният имунен отговор. Същото е известно от ваксинацията на определени интервали от време срещу други патогени, например тетанус или полиомиелит.

➡Освен това „подсилващата“ ваксинация кореспондира с по-нисък вирусен товар, т.е. с по-ниска инфекциозност. По този начин в значителна степен се намалява и предаването на SARS-CoV-2 сред населението. Ето защо бустерната ваксинация е изключително подходяща за работещите в системата на здравеопазването и в домовете за възрастни хора.

❗Важно е да знаем, че бустерната ваксинация предпазва и от тежко протичане на заболяването, причинено от Делта варианта на вируса. Резултатите от проучванията сочат, че ефикасността на двете иРНК ваксини по отношение ограничаването на хоспитализациите, следствие на Делта варианта на SARS-CoV-2, не е намаляла.

💉Лицата, навършили 18 години, могат да подновят своята ваксиналната защита шест месеца след ваксинацията срещу COVID-19.

❗Към 16 ноември в България са поставени близо 48 хил. бустер дози от двете иРНК ваксини срещу COVID-19.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай