Понеделник,

Заразените във Великобритания минаха 17 000 за ден

От: Пламен Вълков -
149
Заразените във Великобритания минаха 17 000 за ден
A
A
A

Новата вълна на коронавирусни инфекции продължава да набира скорост в Европа, като случаите на Covid-19 във Великобритания надвишиха през последното денонощие 17 000, а в Италия доближиха 6000 за пръв път от края на март.

За последните 24 часа в Обединеното кралство бяха констатирани нови 17 234 случаи на коронавирус спрямо 13 972 ден по-рано.

В същото време починалите от Covid-19 във Великобритания достигнаха 143 за последното денонощие, което е най-големият брой от юни насам, съобщава Ройтерс. Общият брой на починалите от смъртоносната болест достигна от началото на епидемията 43 018.

Италия пък отчете през последните 24 часа най-големият брой на новозаразени с коронавирус от 28-и март насам, когато страната се намираше в епицентъра на пандемията. Само през последното денонощие бяха регистрирани нови 5 901 случаи на Covid-19, показват данни на Италианския институт по здравеопазване.

Така общият брой на заразените от началото на епидемията в страната достигна 365 467.

Италия, която беше тежко засегната от коронавирусната пандемия през март, отбеляза на 21-ви март най-големият брой на новозаразени за денонощие - 6 554.

Броят на починалите се увеличи с 41 до общо 36 246.

Междувременно италианският премиер Джузепе Конте заяви, че основната цел на новите правителствени Covid-ограничения е да се избегне нарастване на инфекциите, което може да доведе до ново блокиране в цялата страна.

Правителственият указ, който той подписа във вторник, налага нови ограничения на публичните събирания, на ресторантите, спортните и училищните дейности, след като ежедневните случаи на коронавирус в Италия се удвоиха през миналата седмица, доближавайки 6 000 през последните няколко дни.

"Трябва да избягваме да вкарваме страната в общо затваряне, икономиката трябва отново да започне да работи", каза Конте на пресконференция, съобщава Ройтерс.

Той добави, че увеличаването на случаите се дължи главно на клъстери, свързани със семейства и приятели, докато ситуацията в училищата е "доста добра".

В същото време и Русия отбеляза днес нов рекорд по заразени с коронавирус. Регистрирани са общо 1 326 178 случая на инфекция, от които 13 868 са нови (максимумът от началото на пандемията). През деня загинаха 244 души (също максимално за цялото време), за целия период - 22 966. Министерството на здравеопазването заяви, че легловият фонд за пациенти с коронавирус е зает почти на 90%.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com