Заразени са 19 души от дома в Русе

В дома за възрастни хора "Възраждане" преди два дни бе обявено огнище

Заразени са 19 души от дома в Русе | StandartNews.com

19 станаха заразените с COVID-19 в дома за възрастни хора "Възраждане" в Русе, където преди два дни бе обявено огнище. Един от тях – мъж на 80-годишна възраст, е интубиран, съобщиха от Областния оперативен щаб за борба с коронавируса. Всички заразени обитатели, които са на възраст от 70 г. до 90 г., са хоспитализирани. От персонала само шофьорът е в болница, а медицинската сестра и санитарките са на домашно лечение.

От общия брой на заразените 15 са домуващи, а четири души са от персонала – шофьор, медицинска сестра и две санитарки. Вероятно броят на заразените в дома ще продължава да расте. Все още не са изследвани всички обитатели, които са общо 215. От понеделник ще започне поетапното им тестване и тогава ще стане ясно какъв е размерът на огнището.

Към близките на домуващите бе отправен призив временно да им осигурят домашен престой след направен тест и отрицателен резултат. Така ще има възможност да се обособи карантинен сектор на цял етаж. Някои от роднините вече са заявили, че искат да вземат близките си.

Общо 15 са установените нови случаи на заразата в Русенска област за последното денонощие – най-много от началото на пандемията. Сред тях е 10-годишно дете от село Красен. Общият брой на диагностицираните с коронавирус в областта достигна 138 души, от които активни са 88.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай