Заради южноафриканския щам: Тестват трета доза ваксина

Ако това не даде допълнителна защита, „Пфайзер“ мисли за нова ваксина срещу мутацията

Заради южноафриканския щам: Тестват трета доза ваксина | StandartNews.com

Трета доза ваксина тестват „Пфайзер“ и „Бионтек“. Учените се надяват, че тя ще увеличи нивото на антителата и по този начин ще предпази от различни мутации на коронавируса, съобщи Business insider.

Ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтек“ доказва 95% ефективност. Тя доказано предпазва от британския вариант B.1.1.7. Що се отнася обаче до южноафриканския вариант известен като B.1.351 обаче, антителата са по-ниски. Към момента хора, които са ваксинирани не са се разболявали тежко от която и да е разновидност на вируса, казва Микаел Долстън от „Пфайзер“, цитиран от Business insider.

Поради нарастващия брой на нови варианти възниква идеята да се тества трета доза ваксина, която увеличи нивата на антителата и така ще предпази хората от генетичните мутации. Ако допълнителната доза не осигури желаната защита, „Пфайзер“ възнамерява да работи върху нова ваксина срещу южноафриканския вариант. За нейното разработване ще са нужни между шест и осем седмици.

Използването на нови варианти на ваксината може да стане обичайно с годините, както от години вече се прилагат противогрипните ваксини.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай