Заради новия щам на К-19: Европа затваря граници

Положението е извън контрол във Великобритания

Заради новия щам на К-19: Европа затваря граници | StandartNews.com

 

Опасният нов щам на коронавируса, открит във Великобритания още през септември, тези дни придоби нова острота и паникьоса цяла Европа. Официално той се нарича N150Y, а досега заразени с него са около хиляда души.

Учените предполагат, че N150Y нито е по-смъртоносен, нито създава повече усложнения, но е по-заразен – по някои информации се хваща около 70 процента по-лесно. Как реагира на ваксината, още никой не е казал.

Министрът на здравеопазването на Острова Мат Хенкок заяви, че пандемията с новия щам е излязла извън контрол и трябва да се наложат нови ограничения.

Хенкок упрекна британците, че масово си пътуват незавасимо от наложението от премиера Борис Джонсън драконовски карантинни мерки. Той предупреди, че тези, които се тълпят на гари и летища действат напълно безотговорно и са провалили плановете за разхлабване на мерките преди Коледа.

Повече от 16 милиона британци сега са в пълен локдаун, а най-вероятно правителството ще увеличи срока докато ваксината не даде резултати.

В зоните за максимални ограничения са не само пъбове, ресторанти и магазини, но и фризьарски салони и спортни зали, както и предприятията. Икономическият удар върху кралството ще е жесток, но властите сега слагат здравето на първо място.

Колкото и властите да призоваваха гражданите да не пътуват по време на пандемията, новият щам вече плъзна по други страни. Появи се в Дания и Нидерландия, Австралия и ЮАР. Нидерландия вече обяви, че в близките дни ще започне съвместни научни опити с други страни от ЕС за изучаване на новия щам, а междувременно затвори границите с Великобритания до 1 януари.

Очаква се това да направят и много други страни от Съюза. Премиерът на Белгия заяви, че в близките 24 часа се хлопват както въздушните граници, така и железопътните пътища – белгийците водят в момента преговори с Франция какво ще се случва с превозите под Ламанша.

Външният министър на Италия Луиджи ди Майо заяви, че италианците също планират да прекратят полети в Обединеното кралство. Подобни намерения изразиха и властите в Австрия, Испания и Израел. Канцлерът Ангела Меркел даже стигна по-далече и заяви, че може да поиска да се затворят летищата на цяла Европа за полети от и към Великобритания.

България обяви, че налага 15-дневна карантина на всички, които идват от Острова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай