Започна се: Ще затворят ли Благоевград за 3 седмици?

Д-р Владимир Пандев, заместник- председател на антиковид комисията, е против локдауна

Започна се: Ще затворят ли Благоевград за 3 седмици? | StandartNews.com

Драстични мерки за борба с коронавируса предлага на оперативния щаб новосъздаденият Консултативен съвет (Комисия за борба с COVID-19) към Общинския съвет в Благоевград. Сред тях е и затваряне на търговските обекти в града за 3 седмици, с изключение на хранителни магазини, аптеки, банки и бензиностанции.

Комисията предлага още въвеждането на вечерен час до 20 часа за всички ученици до 12 клас, както и откриването на триажен кабинет за целия град (колаборация между болниците).

Предложенията ще бъдат изпратени на Кризисния щаб за одобрение. Седмици наред Благоевград е в червената зона на заразени с коронавирус, расте и броят на заразените медици.

Решението за създаване на специална анти-Covid комисия бе взето на последната сесия, като бе мотивирано с желанието местните законодатели активно да се включат в битката с коронавируса.

Д-р Владимир Пандев, заместник- председател на комисията призна, че досега Общинският съвет е бил изолиран и подценен от оперативния щаб, ръководен от кмета:

"Досега общинският съвет трябваше да бъде активно ползван в борбата с коронавирусната инфекция. В управлението на този процес в Благоевград няма координация между звена, които могат да свършат много".

В сряда съветниците от комисията за борба с коронавируса са обсъдили възможността за закупуване на апаратура за даряване на кръвна плазма.

Д-р Пандев обаче е против 3-седмичния локдаун:

"Аз съм изключително против - безсмислени мерки. Мерки, които още толкова ще затруднят цялата дейност на държавата. И излишна паника".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай