Южноафриканският щам тревожи повече Кунчев. Защо?

Този щам е по-слабо разпространен, но по-опасен, подчерта експертът

Южноафриканският щам тревожи повече Кунчев. Защо? | StandartNews.com

Оказа се, че южноафриканският щам тревожи повече доц. Ангел Кунчев от британската разновидност на коронавируса. Този щам е по-слабо разпространен, но по-опасен, подчерта главният държавен здравен инспектор в интервю за Нова тв.

„Аз се притеснявам повече от южноафриканския щам на коронавируса, отколкото от британския. Той е по-неприятен, тъй като предизвиква по-тежко заболяване, има по-голяма смъртност и при него намалява средната възраст на смъртността", обясни доц. Кунчев.

Южноафриканският щам обаче е по-слабо разпространен от британския.  Сериозните мерки в много страни са дали резултат, смята Кунчев, тъй като този щам е открит при много малко случаи. В България също ще се проведе изследване, което да провери за наличието на варианта.

Британският щам на коронавируса е по-заразен от обикновения коронавирус, потвърди експертът. У нас в момента 10 души заразяват 6-7 други, във Великобритания се заразяват 27. В България са открити 8 заразени с британския щам. Това се е случило чрез насочено изследване към хора, завърнали се от Острова у нас.

„Концентрацията на новия щам в горните дихателни пътища е между 10 и 100 пъти по-голяма. Затова се отказваме от шалове, яки, шлемове, тъй като те няма как да спрат заразяването с вируса. Това, което със сигурност знаем, е, че се предава много по-лесно от обикновения. Но протича без особени симптоми, за разлика от южноафриканския”, заяви доц. Кунчев.

Кунчев припомни, че маските пазят околните, а не болния. Той е този, който разпръсква вируса, и ако има преграда, това сваля до голяма степен риска. Главният здравен инспектор не препоръчва да носим обикновена маска над 2-3 часа, тъй като се навлажнява и става пропусклива.

„Шлемът предпазва с пъти по-малко от обикновената хирургична маска. Дори ползването на маски, но правилното, е напълно достатъчно за обикновения човек в обикновени условия”, добави доц. Кунчев.

Той подчерта, че никой в нищо не е сигурен, но по досегашните наблюдения не се е потвърдило, че училищата са „страшни огнища на коронавирус”.

„С пускането на учениците до 4 клас и децата в детските градини нищо не се случи. За това решихме да дадем тази възможност само за три класа от горния курс да присъстват за две седмици. Ако има едно болно дете, много е важно в какъв кръг се движи. Разбира се, за тези, с които е най-близко, значително се увеличава риска. В училищата беше създаден много добър ред и като носене на маски, и като режим на движение.”, заяви доц. Кунчев.

Според доц. Кунчев няма как да се докаже, че човек се е заразил в ресторант, тъй като в него се пребивава кратко време, а преди това е посещавал и други места. Научни проучвания обаче доказват риска от посещението на заведения, особено на нощните клубове. Относно тези, които възнамеряват да отворят на 1 февруари, здравният инспектор подчерта, че ще бъдат санкционирани.

„Разбирам положението, в което се намират. Започна изплащането от Министерството на труда. Тези, които работят там, наистина трябва да получат някаква помощ, но това не трябва да е за сметка на човешкото здраве. Искаме и от тях някакво разбиране, след училищата идва техният ред”, заяви доц. Кунчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай