Всеки с висока температура има К-19

Това твърди личев лекар от София

Всеки с висока температура има К-19 | StandartNews.com

"Намираме се в режим на свободно падане. Това обяви пред БНР д-р Валентин Янев, общопрактикуващ лекар от София.

По думите му общопрактикуващите лекари дават своя дан в борбата с коронавируса, действа се по извънреден начин, когато си на война, а ние сме в състояние на война, обяви личният лекар.

Всеки негов пациент, който се оплаква от температура, се оказва с Covid-19, а всеки втори или трети развива пневмония. Д-р Янев предположи, че подобна е картината и при неговите колеги.

"В кабинетите си ние преглеждаме само Covid болни и ако след шестчасово дежурство трябва да ходим по домовете, тогава всички, които чакат съвет от нас, ще останат без помощ. Средно по 100 разговора провеждам дневно с пациенти, през нощта също. Имам около 1000 пациенти, има колеги с практики от по 2000, 3000 пациенти, техните телефонни разговори са сигурно повече", обясни личният лекар.

"Лекар, който добре разпитва, добре диагностицира", затова д-р Янев не смята за нередно консултирането на болни по телефона.

По думите му е престъпление това, че пациенти не могат да бъдат настанени в болница и че трябва да търсят връзки, за да им се осигури болнично легло.

Д-р Валентин Янев предупреди, че ако кризата продължава да се развива с тези темпове, доболничната помощ ще катастрофира, лекарите ще се разболеят, кабинетите ще затворят. Според него целта е да се забави заразяването и за това е необходимо да се затегнат мерките.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай