Сряда,

Вършим ли глупости? Говори Ангел Кунчев

От: Агенция Стандарт -
458
Вършим ли глупости? Говори Ангел Кунчев
A
A
A

„Заболеваемостта е ниска и тенденцията е добра. Всички се надяваме това да е краят на пандемията. Но не е, със сигурност. Приключването на пандемията е голяма грешка. Ще направим глупост, ако се държим така, че да върнем заболеваемостта на високи нива, пак да напълним болниците и да сме принудени да върнем до това да въвеждаме нови мерки”.

Това коментира в предаването „Карай направо” главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.  Той обясни, че у нас жертвите на пандемията дотук са над 36 500. По думите му към момента в България и цяла Източна Европа ситуацията е добра. Но това, което се случва в Западна Европа, е обезпокоително. 

„Аз като главен държавен здравен инспектор и министерството като такова внесохме като проект на решение удължаването на тази обстановка до 15 май”, обясни доц. Кунчев. Въпреки това не било фатално, че не е удължена.

По думите му ниският процент ваксинирани у нас може да стане причина за една по-тежка ситуация есента. Той отново подчерта, че трябва да има кампания за ползите от ваксинирането.

Относно вируса, който циркулира в момента, доц. Кунчев обясни, че той не е за подценяване – с висока температура, рязко начало, държи по 2-3 дни. Не вярва обаче да се стигне до висока вълна на епидемията. В момента най-много болни има в големите градове. 

Доц. Кунчев не смята, че ситуацията с бежанците ще създаде сериозни рискове за общественото здраве в България. „Миналата година са дошли 200 000 – 300 000 туристи от Украйна. Това, че сега идват като бежанци не променя коренно ситуацията”, обясни доц. Кунчев.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички