Вършим ли глупости? Говори Ангел Кунчев

Приключването на пандемията е голяма грешка, заяви главният държавен здравен инспектор

Вършим ли глупости? Говори Ангел Кунчев | StandartNews.com

„Заболеваемостта е ниска и тенденцията е добра. Всички се надяваме това да е краят на пандемията. Но не е, със сигурност. Приключването на пандемията е голяма грешка. Ще направим глупост, ако се държим така, че да върнем заболеваемостта на високи нива, пак да напълним болниците и да сме принудени да върнем до това да въвеждаме нови мерки”.

Това коментира в предаването „Карай направо” главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.  Той обясни, че у нас жертвите на пандемията дотук са над 36 500. По думите му към момента в България и цяла Източна Европа ситуацията е добра. Но това, което се случва в Западна Европа, е обезпокоително. 

„Аз като главен държавен здравен инспектор и министерството като такова внесохме като проект на решение удължаването на тази обстановка до 15 май”, обясни доц. Кунчев. Въпреки това не било фатално, че не е удължена.

По думите му ниският процент ваксинирани у нас може да стане причина за една по-тежка ситуация есента. Той отново подчерта, че трябва да има кампания за ползите от ваксинирането.

Относно вируса, който циркулира в момента, доц. Кунчев обясни, че той не е за подценяване – с висока температура, рязко начало, държи по 2-3 дни. Не вярва обаче да се стигне до висока вълна на епидемията. В момента най-много болни има в големите градове. 

Доц. Кунчев не смята, че ситуацията с бежанците ще създаде сериозни рискове за общественото здраве в България. „Миналата година са дошли 200 000 – 300 000 туристи от Украйна. Това, че сега идват като бежанци не променя коренно ситуацията”, обясни доц. Кунчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай