Водят ли до безплодие ковид ваксините? Вирусолог каза истината

Извършени са множество лабораторни проучвания за влиянието на ваксините при жените

Водят ли до безплодие ковид ваксините? Вирусолог каза истината | StandartNews.com

"Ваксините не водят до безплодие и това беше доказано на абсолютно всички възможни нива. Минахме и през лабораторни животни, които показват, че имунизацията не влияе върху репродуктивната система и върху развитието на малките. И стигаме до жени, които са забременели в хода на клиничните проучвания, както и десетки хиляди бременни, които са ваксинирани. Имунизирането на бременните жени се оказва изключително важно, както и на кърмещите. Това е начинът не само майката да се предпази от тежко протичане на Ковид-19, но да се предпази и малкото", съобщи пред телевизия "България он еър" вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова.

Проф. Александрова е категорична, че няма как да се заразим с вируса чрез ваксините. "Делта плюс вариантът е една група варианти. За първи път за него се заговори през пролетта в Индия. Той е доминиращият вариант и придобива нови мутации. Този, който нашумя през последните дни, е (AY.4.2). Той направи впечатление с това, че започна да набира скорост във Великобритания. Но според експертите наличните ваксини би трябвало да осигуряват защита", посочи Александрова.

Следващата седмица се очаква здравното министерство да излезе с решение дали наличието на антитела може да е основание за издаването на зелен сертификат. "По-важният въпрос е дали и кога ние ще придобием достатъчно информация, за да може да определим кое е онова ниво на имунитет, което да ни осигури пълна защита от Ковид-19. Към момента в останалите страни от ЕС само въз основа на антитела не се издава такъв сертификат. А причината е липса точно на такава информация и че нямаме правово ниво. У нас има доста хора, които имат антитела, не е нужно хората да се чувстват разграничени и ощетени", каза вирусоложката.

Тя подчерта, че от друга страна хората трябва да бъдат защитени. "Първата доза сама по себе си не е достатъчна. Трябва поне две седмици да минат след нея. За Делта варианта, за да бъдем максимално защитени - трябва да е приключила пълната схема. Така че "зелен сертификат" след първата доза е рано, но това вече поправено в препоръките. Вирусът има съвкупност от белтъци и антигени, при инфекция с него се изграждат антитела срещу тях, но не всички имат защитна стойност. Такава имат само т.нар. "неутрализиращи антитела", обясни проф. Александрова.

Тя припомни, че антителата намаляват с времето. "Ние буквално се състезаваме с вируса. Виждаме, че има страни, в които беше постигнато доста по-сериозно ваксинационно покритие, докато ние все още сме под 25%. И истината е, че съставът на ваксините го има на много места - като се започне от фирмите, които са производители, минава се през здравните институции. В една РНК ваксина има РНК молекула, която е основната част. Тя е изключително уязвима, тя може да бъде разрушена за секунди. Няма чипове, никой няма да започне да свети. Наночастиците са с нас от най-дълбока древност. Те са част и от козметичните кремове, и навсякъде около нас", настоя вирусологът от БАН.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай