Събота,

Вода за уста убива ковид за 30 секунди?

От: Стандарт -
461
Вода за уста убива ковид за 30 секунди?
A
A
A

Някои води за уста и перорални антисептици могат да деактивират човешки коронавируси и, според ново проучване, помагат за намаляване на разпространението на SARS-CoV-2, причиняващ COVID-19, съобщава БГНЕС. 

Резултатите, публикувани в „Journal of Medical Virology“, сочат, че някои от тези продукти могат да бъдат полезни за намаляване на вирусното натоварване или количеството на вируса в устата след попадането му там.

Изследователи от Колежа по медицина в Пенсилвания, САЩ, тествали няколко орални и назофарингеални разтвори в лаборатория за способността им да деактивират човешки коронавируси, които по структура са подобни на SARS-CoV-2. Прегледаните продукти включват 1-процентен разтвор на бебешки шампоан, пероксид за премахване на болки в устата и води за уста. 

„Докато чакаме да се разработи ваксина, са необходими методи за редуциране на предаването. Изпробваните от нас продукти са лесно достъпни и често са част от ежедневието“, каза Крейг Майерс, професор в пенсилванския колеж.

1-процентовият разтвор за бебешки шампоан, често използван от лекарите за промивка на синусите, деактивира повече от 99,9% от коронавируса след двуминутно време на контакт. Някои от продуктите за гаргара също се оказали ефективни. Много от тях деактивират повече от 99,9% от вируса само след 30 секунди съприкосновение.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com