Витанов даде голяма надежда! Какво написа

Свиване на пандемията и спадане на смъртността

Витанов даде голяма надежда! Какво написа | StandartNews.com

Математикът проф. Николай Витанов направи оценка на обстановката с коронавируса. Той коментира във фейсбук, кога ще излезем от "Долината на плача". Според математика на БАН смъртността за ноември тази година ще надмине тази за следващата. 

"И тъй - тотален локдаун - йок. Изборите минаха, предсказанието се осъществи. И само един анализатор го предсказа и то много преди изборите. Какво да кажа - кристалната ми топка е хубава, германска, вътре има вграден суперкомпютър. Нали помните какво беше преди повече от месец - тотален локдаун щяло да има на 15-ти октомври, щото десеки хиляди заразени щяло да има на ден. Йок - каза кристалната топка на Витанов.

Базовото репродуктивно число днес е 0.97, което ще рече, че очакванията са обхватът на заразата да се свива. Преди да тръгна за чужбина, казах, че тренда за нарастване на активните случаи ще се пречупи. Ето, пречупи се. Веднага бях обвинен, че нарочно ги приказвам тия работи, за да не плаша хората преди изборите и некакви трендове нямало да се пречупят.

Това, което не се е пречупило още, е трендът на високата смъртност. И той ще се пречупи през тази седмица. Какво ще рече това. Това ще рече, че от другата седмица ще почнете да наблюдавате постепенно намаляване на броя на смъртните случаи на ден.

Но те все още ще са твърде много. Не сте забравили, че сме в Долената на плача, нали така. Кога ще излезем от нея. Първо, трбва да паднем под 2000 нови слуаи на ден. И второ, смъртността трябва да падне под 100 на ден. Тогава ще излезем.", написа във фейсбук Витанов. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай