Витанов: Ако щете се ваксинирайте

Взимате си решенията сами, носите си последствията сами за вас си, заяви математикът

Витанов: Ако щете се ваксинирайте | StandartNews.com

Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 8-ми декември даде математикът от БАН проф. Николай Витанов във Фейсбук.

"Вече се появяват съобщения, че Омикронът може и да е дошъл в България. Неизбежно е това да стане. Но вече може да се каже - късно е чадо. Може и да дойдеш, но до празниците доминантен няма да станеш. Няма да развалиш на хората Коледата и Новата година. Пък догодина ще те видим какво можеш.

Базовото репродуктивно число днес е 0.970 - близо е до 1. Отлепихме от 1 в посока надолу. Отлепихме, отлепихме, но не сме отлепили много. Развитието е според очакванията, а те са за бавно свиване на обхвата на заразата. Виждате, че броят на активните случаи продължава да намалява, но много бавно. Посоката на движение е надолу към 90 000. Бройката все още е много висока и здравната система продължава да е в състояние на техническо и кадрово претоварване. Справя си обаче. Нашият човекв небесата е милостив. Явно е решил поне един път да ни спести малко от неприятностите.

Починали спряма починалите от съответната вълна миналата година по това време на починалите от миналата вълна - 121, 3% (от декември има още много време).

Значи, дотук при тази върна са починари 21.3% повече хора отколкото при съответната вълна миналата година. Пак да пиша - ако ваксинацията беше достатъчно обхватна, починалите щяха да са много по-малко. Статистиката от страни с висока степен на ваксинация е такава.

Ако щете се ваксинирайте. Ваша си работа. Не е задължително. Системата на Витанов е проста - взимате си решенията сами, носите си последствията сами за вас си. Лошото е, че покрай вас може да пострада и някой друг", пише математикът в социалната мрежа.

Вижте и целия анализ на проф. Витанов:

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай