Неделя,

Как вирусът може да изчезне за 14 дни

От: СТАНДАРТ -
A
A
A
  • Може да се наложат още по-строги мерки, прогнозира Ангел Кунчев

Ако 100% от хората си останат вкъщи, след 14 дни вируса няма да го има. Това заяви в предаването „Карай направо” на Нова тв главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. И веднага призна: Разбира си, това е невъзможно. Подобен вариант съществува само на теория, защото няма как 100% от населението да си остане вкъщи за 14 дни.

„Ако гледаме практиката на други страни, мерките у нас не са най-крутите. Има още стъпки, които могат да ги затегнат, но аз се надявам това да не се налага“, това Кунчев. За новите мерки той обясни: „Полицията няма да допуска посещението на парковете и най-вече струпването на хора. С тези мерки ние нямаме за цел да спрем живота или бизнеса. Хората трябва да осъзнаят, че ако не ги спазват има и други възможности. Трябва да се справим с това. Всички експерти казват, че единственият шанс е социалното дистанциране. Това е единственото, които най-добрите в тази област препоръчват.”.

„Заради действията на по-несъзнателните хора, може да се наложи да се въведат по-строги мерки. Това означава, че излизането от вкъщи ще става много трудно и само след сериозна причина", категоричен бе Кунчев.

Кунчев каза, че е нямало страна по света, която да е била готова за случващото се. „Никой по света не очакваше, че ски курортите ще станат огнища на заразата. В началото на кривата сме. Хубавото е, че го отложихме доста. Правим полевата болница, защото трябва да бъдем готови на всичко. Ако вълната е много голяма е нужно да помогнем на всеки“, добави топ експертът. Той коментира и вълната от недоволство на медицински персонал относно екипировката, която им е предоставена.

„До този момент оставка са подали 1 лекар и 3 медицински сестри. Това няма как да е национален проблем. Няма лечебно заведение, в което се лекува болен от коронавирус и няма всички нужни предпазни средства. Гарантирам за това“, каза Кунчев.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички