Събота,

Ваксинират и децата над 6 години

От: СТАНДАРТ -
255
Ваксинират и децата над 6 години
A
A
A

И децата над 6 години ще се ваксинират срещу коронавирус. До два-три месеца те ще могат също да бъдат имунизирани, каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Според него е много вероятно да има нова вълна на коронавируса, но изрази надежда тя няма да е през лятото.

„Много се надявам и да има нови изненади, дължащи се на нови варианти на вируса, те да бъдат в есенния сезон и да имаме спокойно лято“, допълни Кунчев пред бТВ.

Доц. Кунчев заяви, че общопрактикуващите лекари ще разполагат с всички видове ваксини.

„Досега „зелените коридори“ бяха зависими от доставките на ваксини, които пристигат в страната. В момента с тези количества, с които разполагаме, имаме възможност да работим по всички канали“, обясни той.

„Засега личните лекари единствено не работят с препарата на „Янсен“, защото количествата са много малки и насочваме ваксината към групи, които искаме бързо да бъдат имунизирани. Става въпрос за туристическия бранш“, поясни главният държавен здравен инспектор.

По думите му интересът към ваксината на „АстраЗенека“ рязко е спаднал почти до нула за нови ваксинации.

„Ако не се реши бързо на кого ще се дават останалите ваксини и по какъв начин, можем да похабим ваксини, което е жалко“, допълни той.

На въпрос възможно ли е случващото се в Индия да ни сполети и нас Кунчев заяви, че това е малко вероятно. „Там влияят доста други фактори. Огромният проблем там е, че хората не получават никаква медицинска помощ. Ситуацията преля в Непал, Шри Ланка, Бангладеш и на Малдивите, което значи, че трябва да допълним списъка от забранените страни“, каза Кунчев.

По думите му индийският щам неминуемо ще влезе в Европа.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com