Ваксиниране на 700 млн.души от април?

Това коментира Урсула фон дер Лайен

Ваксиниране на 700 млн.души от април? | StandartNews.com

Ваксинирането на 700 млн. души в ЕС срещу коронавируса може да започне от април, обяви шефката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, докато представяше “най-добрия сценарий” за съюза. Той предвижда дарение от ваксини за по-бедните държави. В момента в общността живеят 446 млн. души, пише “Политико”.

Ако всички проектоваксини, които съюзът е поръчал, се окажат успешни,през 2021 г. ЕС ще получи 1,2 млрд. дози.

Фон дер Лайен съобщи още, че ЕС отпуска 100 млн. евро за осигуряване на бързи тестове. Съветникът ѝ по въпросите на пандемията Петер Пиот очаква занапред те да са достъпни в аптеките като тестовете за бременност.

Извънредна виртуална среща на върха на европейските лидери бе насрочена за четвъртък вечерта. Очакваше се да бъдат обсъдени темповете на разпространение на заразата, напредъкът по ваксината срещу COVID-19, както тестването и проследяването на носителите на вируса.

Една от ваксините, разработвана от германската “Бионтех” и американския производител на лекарства “Пфайзър”, може да е готова преди Коледа, пише в. “Дейли мейл”.

От “Пфайзър” заявиха тази седмица, че ако опитите са успешни, компанията ще подаде молба за спешно разрешение за ползване към края на ноември. Така германската ваксина може да изпревари смятаната за фаворит инжекция на британско-шведската “АстраЗенека” и университета “Оксфорд”.

Според британски учен обаче първото поколение ваксини срещу COVID-19 може да не са ефективни при всички хора и да имат само временно действие.

Шефката на работната група по ваксините на британското правителство Кейт Бингам призовава да се въздържаме от прекален оптимизъм в статия, публикувана в медицинското сп. “Лансет”. “Не знаем дали изобщо ще имаме ваксина”, отбелязва Бингам.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай