Сряда,

Ваксината на Astra Zeneca е със 70% ефективност

От: Пламен Вълков -
169
Ваксината на Astra Zeneca е със 70% ефективност
A
A
A

Ваксината срещу Covid-19, разработена от компанията AstraZeneca и Оксфордския университет, показва средна ефективност от 70,4% при обединен анализ на междинни данни от късни етапи на проучванията, съобщиха учени за медицинското списание „Лансет“.

В публикацията се уточнява, че повечето от добрноволците при изпитанията са били по-млади от 55 години, но резултатите досега показват, че ваксината е напълно достатъчно ефективна и при стари хора. Регулаторите, които са се запознали със същите проучвания, заявиха, че обмислят да разрешат използването на ваксината на този етап при извънредни обстоятелства.

Остават обаче още важни въпроси без отговори, като каква точно доза да се слага и кои хора ще бъдат защитени най-надеждно. Когато бяха оповестени резултатите от междинните опити преди две седмици, изследователите получиха три нива на ефективност на ваксината, като средната бе около 70 процента, долната 62 на сто и най-високата около 90 процента.

Това се е получило, защото различни дози погрешно са били използвани в една част от опитите. На някои доброволци по грешка е била инжестирана половината от планираната доза, но куриозното е, че точно при тях е отчетена най-високата ефективност. Междувременно във Великобритания започна масово ваксиниране с продукта на "Пфайзер-Бионтек".

На ваксината "Оксфорд-Астра/Зенека" обаче се възлагат големи надежди, ако бъде одобрена, защото тя е по-евтина и по лесна за съхраняване и транспортиране.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com