В Китай говорят, че вирусът е внесен със замразено месо

Според СЗО ще отнеме години, докато бъде разбран и проследен напълно произхода на COVID-19

В Китай говорят, че вирусът е внесен със замразено месо | StandartNews.com

В Китай се говори, че коронавирусът е достигнал до пазара в Ухан чрез замразено месо и тази версия трябва да бъде проучена по-обстойно. Това заяви по БНТ журналистът от Радио Пекин Тодор Радев.

"През изминалите месеци китайските митници многократно съобщаваха за коронавирус, открит върху опаковките от вносна замразена храна, основно месо и морски продукти, и една от версиите тук е, че вирусът може да е бил внесен в Китай. Ръководителят на СЗО в Ухан потвърди, че според експертите е възможно вирусът да оцелее в студена среда, но до момента няма ясно разбиране и потвърждение дали той може да се предава по този начин на хора", отбеляза Радев.

Предаването на новия коронавирус от първо животно на второ и оттам на човек е най-вероятната хипотеза за възникването на заразата, каза на 9 февруари шефът на мисията на Световната здравна организация Питър Бен Ембарек. Тази версия обаче изисква "по-специфични и целенасочени изследвания", добави Бен Ембарек, след като делегацията на СЗО проведе разследване за произхода на новия коронавирус в Ухан. Според СЗО е много малко вероятно вирусът да е изкуствено създаден или пуснат от лаборатория.

Тодор Радев каза, че според "ръководителя на екипа на СЗО вирусът е намерил естествен резервоар в прилепи, но е малко вероятно това да е станало в Ухан". "Според него възможният път на вируса до пазара за животни в Ухан, откъдето тръгна масовото заразяване, би могъл да е много дълъг и сложен, включително и извън Ухан и Китай", изтъкна Радев.

Екипът на СЗО се е запознал с кръвни проби, взети в началото на епидемията, които говорят, че вирусът може да е циркулирал сред хората по-рано, отколкото се смяташе досега. Но преди декември 2019 година нито в Ухан, нито където и да е другаде, според експертите на СЗО, е имало масова заболеваемост, свързана с COVID.

Заключенията на екипа не показват нищо ново, което да е неизвестно до момента. Но един от членовете му каза, че вероятно ще отнеме години, докато бъде разбран и проследен напълно произхода на COVID-19, коментира журналистът.

Не се наблюдава внасяне на мутирали щамове от чужбина, тъй като контролът за влизането от чужбина продължава да е много строг. Масовата ваксинация се очаква да започне в началото на март, добави той.

Няма обявено друго посещение на експерти от СЗО. Китай призова всички останали страни да съдействат за проследяването на произхода на коронавируса, пише dir.bg.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай